Hlavní obsah

Mladé Češky jdou po historickém zápisu. Jsou poslední nadějí pro olympiádu!

Týmový sport jako tradiční tmel atmosféry může po osmi letech opět chybět v české olympijské výpravě. Zbývá poslední naděje. Drží ji ve svých rukou ragbistky, které se můžou poprvé v historii probít pod pět kruhů. Ale bude to nelehká mise, z Monaka vede od 21. do 23. června cesta do Paříže pro jediný kolektiv z dvanácti účastníků.

Foto: Ivana Roháčková

Julie Doležilová v semifinále loňských Evropských her proti Polkám.

Článek

V Sydney 2000 fotbalisté, pak vytrvale obstarávaly týmovou složku českých výprav basketbalistky, až v Riu 2016 přišel kolektivní půst. Do Tokia se před třemi lety parádní jízdou probojovali basketbalisté, ale pro hry v Paříži už postupně naděje všech týmů pohasínaly. Zbývá už jen reprezentace pod vedením kouče Víta Chalupy.

Ragby se ve své sedmičkové variantě, která lépe zapadá do formátu olympijských her, pod pěti kruhy představí potřetí v historii. Zatím měly k nominaci české týmy daleko, ale i díky podpoře Národní sportovní agentury pro ženské kolektivy se povedlo vybudovat konkurenceschopný tým, jenž se vloni blýskl bronzem na Evropských hrách.

A díky němu si teď zahraje na finální olympijské kvalifikaci jako jeden ze dvou evropských týmů. „Psali jsme koncepci směrem ke hrám v Los Angeles 2028, ale poštěstilo se nám, že se narodily talentované hráčky, a i když máme nízký věkový průměr, poskočili jsme o čtyři roky dopředu, tak proč v tom nepokračovat,“ vyhlašuje Chalupa.

Byť tým, který tvoří z velké části studentky, bojuje s poloprofesionálními či profesionálními soupeřkami, díky finančním podmínkám a zázemí na pražském Olympu už se na elitní turnaje nejezdí jen rozkoukávat.

Absolvoval za poslední rok dvě soustředění ve Francii, turnaje v Evropě, Asii i Jižní Americe. „Tak náročný program jsme nikdy nezažili,“ připouští opora týmu Julie Doležilová.

V Monaku se Češky střetnou s papírově nejslabším soupeřem z Mexika, Polkami a favorizovanými Číňankami. „Z každého výkonnostního koše nám princ Albert vylosoval toho nejsilnějšího soupeře,“ s nadsázkou si Chalupa postěžoval na monackého monarchu.

Do play off postupují první dva z každé ze tří skupin a dva nejlepší ze třetích příček, z pavouka pak vyjde vítěz a jediný postupující do Paříže.

„S Čínou jsme v prvním vzájemném zápase jen koukali, jak běhají, ve druhém jsme položili tři pětky, ve čtvrtém už jsme strávili hodně velkou část zápasu na jejich půlce. I když jsme nakonec prohráli, třeba už se to převalí k nám,“ věří kouč Chalupa.

„Polsko jsme porazili vloni, letos ještě ne, ale je to pro nás rovnocenný soupeř. A Mexičanky jsme letos dvakrát jasně porazili,“ vypočítává. Jeho tým ještě čeká před olympijskou kvalifikaci jeden ze dvou turnajů mistrovství Evropy v chorvatské Makarské, po něm bude teprve finalizovat soupisku pro olympijskou kvalifikaci a cestu za pařížským snem.

„Olympiáda je pro všechny pojem. Kdyby se to povedlo, strhne se asi velké haló,“ tuší trenér. „Je to obrovská motivace. Každá chceme na olympiádu. A když nevyjde tahle, budu připravena na tu příští a pak i na tu další,“ odhodlaně hlásí 20letá Doležilová.