Hlavní obsah

Je to šunt. Americký skejťák kritizuje kvalitu olympijské medaile

Není všechno zlato, co se třpytí. V jeho případě se ale jedná o bronz. Americký skateboardista Nyjah Huston, který bral na olympijských hrách v Paříži v disciplíně street třetí místo, se opřel do pořadatelů kvůli kvalitě své medaile.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Nyjah Huston zkouší kvalitu své bronzové medaile.

Článek

Situaci ohledně odpadávajících kousků popsal podrobně na svém instagramu. Rozpovídal se o zhoršeném stavu své olympijské medaile. Jen něco málo týden poté, co závodil v Paříži.

Devětadvacetiletý svéráz měl potřebu se podělit se světem o svém zjištění.

„Olympijské medaile vypadají skvěle, když jsou úplně nové,“ říká.

„Ale poté, co jsem si ji vzal na krk a dostala se do kontaktu s mojí zpocenou kůží, tak se začala drolit. Také jsem ji nechal nosit své přátele,“ přiznává.

Z jeho příspěvku je patrné, že se mu na několika místech odlupuje barva.

„Zřejmě nejsou tak kvalitní, jak si myslíte,“ vzkázal a pořídil detail svého úlovku.

„Vypadá to fakt drsně,“ povídal dále. Zadní strana medaile byla výrazně více poškozena, nicméně daleko k odštípnutí neměla ani ta přední.

„Nevím, nevím, olympijské medaile, jejich kvalita by měla být vyšší,“ podotýká ve videu.

Nyjah Huston už má s čím srovnávat. Jedná se o dvanáctinásobného medailistu ze soutěže X Games. Ze světových šampionátů si pak domů přivezl hned šest zlatých. V obou soutěžích získal dalších devět stříbrných placek a čtyři bronzy.

Zatímco svoji olympijskou premiéru vyšperkoval umístěním na „bedně“, tak se zdá, že jeho odměna za medailový výkon skončí hluboko v poli poražených.

„Medaile vypadá, jako by šla do války a zpět,“ uzavírá svůj příběh Huston.

České šermířské kvarteto, které rovněž na olympijských hrách vybojovalo bronz, musí doufat, že kvalita medailí bude daleko vyšší. Anebo své cenné kovy nesmí čeští mušketýři nosit na holém těle…

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.