Hlavní obsah

Je to ďábel! Ukrajinská legenda předala na OH zlato ruské rodačce. A sklízí nenávist

Jeden z nejlepších ukrajinských sportovců všech dob a legenda světové atletiky Sergej Bubka si u svých krajanů zase pořádně zavařil. Stačil k tomu jeden medailový ceremoniál na právě skončených olympijských hrách v Paříži.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Ruská rodačka Darja Varfolomeevová získala v Paříži pro Německo první zlato v moderní gymnastice v olympijské historii. Medaili jí předal Ukrajinec Sergej Bubka.

Článek

Bubka během své kariéry vytvořil 35 světových rekordů a kromě zisku olympijského zlata také vyhrál šestkrát mistrovství světa, z toho třikrát coby reprezentant Ukrajiny. Jenže po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu začal rodák z Luhansku u svých krajanů upadat v nemilost.

Už dříve totiž ukrajinská média přišla s informací, že Bubka přes svoji firmu Mont Blanc prodává palivo ruským okupantům v Doněcké lidové republice, Ruskem ovládaném pseudostátě na ukrajinském území. Nyní zase v Paříži dekoroval ruskou rodačku, která vyjadřovala podporu ruské okupaci ukrajinských regionů.

Ruští a běloruští sportovci, kteří veřejně vyjadřovali podporu krvavé válce, měli start v Paříži zakázaný i jako olympionici pod neutrální vlajkou. V tomto případě však šlo o ruskou rodačku reprezentující Německo Darju Varfolomeevovou, která získala pro svou novou vlast vůbec první zlatou medaili v moderní gymnastice v olympijské historii.

Bubka se ocitl na medailovém ceremoniálu moderních gymnastek coby člen MOV a byl to on, kdo Varfolomeevové pověsil zlatou medaili na krk. Mladá gymnastka se přitom dříve nechala fotit před mapou, na níž byly okupované ukrajinské regiony už součástí Ruska. Zúčastnila se také závodů na okupovaném Krymu.

Tahle scéna popudila nejen ukrajinské sportovce. „Bubka je ďábel,“ napsal na svém profilu na síti X například ukrajinský olympionik Vladislav Heraskevič.

„Bubka si s ní potřásá rukou, směje se na ni a je mu úplně jedno, že podporuje invazi. Je mu jedno, že jeho rodiště považuje za Rusko. Ale vlastně to vypadá, že v tomhle spolu našli společnou řeč,“ rozčiluje se dále ukrajinský skeletonista.

Podle něj by Bubka neměl mít nárok dále nosit titul „Hrdina Ukrajiny“.