Hlavní obsah

Jako ze snu! Český teenager líčí dojmy z olympiády, před startem nesmí čumět do mobilu

Tvrdí, že je téměř bez stresu. Že si jde svou premiérovou olympiádu hlavně užít. „Nervy trochu jsou a musí být, ale beru to tak, že jde pro mě o první velkou zkušenost,“ říká čerstvě 19letý plavec Miroslav Knedla. Opravdu může jít do všeho s čistou hlavou. Úspěšně zvládl maturitu a po Paříži se vydá studovat a sportovat za oceán.

Foto: István Derencsényi/LEN

Talentovaný plavec Miroslav Knedla

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Má za sebou až snový rok. Stal se juniorským mistrem světa na trati 50 metrů znak a na dvojnásobné distanci přidal stříbro. Podíval se do finále seniorského evropského i světového šampionátu.

Jaká máte očekávání do Paříže, kde poplavete znakovou stovku?

Jsem přihlášený jako patnáctý nejrychlejší, ale rozdíly jsou minimální. Nikdy jsem se moc nenaučil závodit ráno, ale trénovali jsme to, tak uvidíme, jak se mi rozplavby podaří. A třeba z toho bude semifinále.

Jak zajistit, že budete ráno stoprocentně připraven?

Jít dřív spát. Nesmím čumět hodinu nebo dvě před spánkem do mobilu. Trenér říkal, že mi to narušuje cirkadiánní rytmus, takže se to poslední měsíc snažím vyrovnat. Uvidíme, jestli to vyjde, jak všechno bude fungovat. Mám natrénováno a vím, že mohu jen překvapit, což je příjemné. Ne jak v juniorské kategorii, kde se ode mě očekávaly výsledky a umístění.

Jaké jsou vaše první dojmy z dějiště her?

Skvělé, olympijská vesnice je jak ze snu. Všechno, co potřebujeme, tam máme. Jen tedy doprava je horší. Věřím, že nejsem jediný, kdo o ní mluví. Bazén není zase tak blízko, k tomu zácpy nebo ne úplně zkušení řidiči. Ve středu ráno jsme jeli na trénink místo čtyřiceti minut asi hodinu a čtvrt a přes uličky, kde autobus neměl moc šanci projet. Také jsme s sebou brali pár sloupků, ale nevadí. Odpoledne už bylo docela fajn, konečně delší trénink.

Velké problémy prý byly v úterý.

Kvůli dopravě jsme stihli uplavat jen 400 metrů. Jeli jsme na tréninkový bazén, který je lehce vedle. Autobus dorazil později, cesta se protáhla a najednou bylo 10 minut před osmou a bazén se už zavíral.

Když jsem u bazénu, těšíte se na zaplněné tribuny La Défense Areny?

Obecně si lidí v hledišti při závodu moc nevšímám, maximálně rodičů nebo fanoušků od nás z Česka. Nejsem nijak vystresovaný, že možná dorazí hromada diváků. Spíše to začnu vnímat po doplavání nebo kdybychom se šli podívat na jiný program. Bude super pozorovat největší sportovní akci na světě. Zážitek.

Kolik známých či blízkých vás dorazí podpořit?

Kolem dvanácti. Tři od trenéra Zdeňka Kasálka a devět od nás. Přesně si teď nejsem jistý.

Možná si všichni na bazéně všimnou vašeho speciálního znakařského stylu. Můžete ho krátce popsat?

Mám celou dobu natažené paže, při záběru pod vodou je nepokrčuji. Trénovali jsme to asi dva nebo tři roky a zjistili, že mi styl vyhovuje víc. Jsem s ním rychlejší. Mám docela hypermobilní paže, takže mi pro někoho nepříjemné natažení nevadí. Jen je to náročné na ramena, po volnu mi trvá tak dva týdny si zvyknout. Pak už v pohodě.

Volno jste si dal i po maturitě. Prospělo vám?

Odpočinul jsem si, měl jsem hrozně moc času. Bylo ale až unavující, že jsem neměl co dělat. Když už byly za námi všechny oslavy, strašně jsem se doma nudil. Jak začala soustředění, mělo to něco do sebe.

Prozradíte výsledek vaší zkoušky dospělosti?

Odmaturoval jsem s trojkami, za mě asi v pohodě výsledek. Některé předměty jsem poslední dva roky vůbec neměl, příprava byla náročnější. Důležité je, že jsem to zvládl.

Platí, že po Paříži odlétáte do USA za dobrodružstvím na univerzitě v Indianě?

Ano, přibližně dva týdny po návratu. Dám si po olympiádě trochu volno, chci toho co nejvíce zvládnout s rodinou a kamarády. Abych měl pořádné prázdniny, jelikož poslední dva tři roky byly s tím, že jsem po chvíli zase musel začít trénovat.

Těšíte se na novou výzvu?

Budu se tam připravovat studijně i plavecky. Vím, že univerzitní tým je fajn, atmosféra by měla být dobrá. Podmínky jsou na jiném levelu než v Česku a věřím, že mi přesun něco dá. Kdyby se mi tam náhodou nelíbilo, půjde minimálně o dobrou zkušenost.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.