Hlavní obsah

Jachtařkám Burské s Tkadlecovou zůstaly boje o medaile zapovězeny

Jachtařky Zofia Burska a Sára Tkadlecová obsadily na olympijské regatě v Marseille 19. místo ve třídě 49erFX a do medailových bojů nepostoupily. O cenné kovy bude ve čtvrtek bojovat deset nejlepších posádek z dvacetičlenného startovního pole. Ve windsurfingu zatím drží postupové pozice Kateřina Švíková, závody ale dál komplikuje čekání na potřebný vítr.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Česká dvojice Sára Tkadlecová a Zofia Burska do medailových bojů v kategorii 49erFX nepostoupily.

Článek

Českým reprezentantkám se nevydařila druhá polovina regaty. Po prvních dvou dnech a šesti rozjížďkách, v nichž se blýskly i jedním druhým místem, figurovaly Burska a Tkadlecová v průběžném pořadí na jedenáctém místě. Další dva soutěžní dny jim ale nevyšly a ve zbývajících šesti jízdách se propadly na předposlední příčku.

„Olympijskou regatu hodnotíme pozitivně, byla to skvělá zkušenost. Byly jsme hodně spokojené, jak jsme první dva dny jezdily, následující dny už nám tolik nesedly podmínky. Nedokázaly jsme najít rytmus a v olympijské konkurenci stačí jeden špatný den, abychom se hodně propadly,“ zhodnotila posádka v tiskové zprávě.

„Celou dobu jsme se snažily olympijskou atmosféru co nejvíc nasávat, bylo to pro nás obě velmi speciální, neskutečné. Tady na břehu byla spousta lidí, kteří nám fandili, skandovali. Když jsme vyplouvaly z mariny, byl to nepopsatelný pocit,“ řekla Burska.

„Teď už se těšíme do Paříže, kam pojedeme za dva dny. Těšíme se na náš český tým i na to, že se podíváme na nějaké další sporty. Čekáme, až dozávodí naše kamarádka Kačka, které teď budeme tady fandit, a pak se vydáme do Paříže společně,“ dodala Tkadlecová.

Nejlépe se úvodní série vydařila domácí dvojici Sarah Steyaertová, Charline Piconová. Z druhé příčky postoupily Odile van Aanholtová a Annette Duetzová z Nizozemska.

Windsurfařům závody už od neděle, kdy na start čekali marně, komplikuje soutěž pod pěti kruhy slabý vítr. Plánovanou premiéru maratonu dnes pořadatelé po zhruba hodině zrušili. Místo toho zařadili kratší jízdy, které nakonec závodnice stihly odjet čtyři. Po jedenácti rozjížďkách ze 16 figuruje Švíková na sedmém místě.

Nejlepší z úvodní série postoupí přímo do finále, druhá a třetí půjdou do semifinále a závodnice ze 4. až 10. místa do čtvrtfinále.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Související témata: