Hlavní obsah

Já chtěl Yamala! Do historie se ale mohou zapsat jiní španělští roboti

Před deseti dny zvedli v Berlíně nad hlavu pohár pro mistry Evropy a vydali se slavit. Na jak dlouho? Těžko říct. Španělští fotbalisté Álex Baena a Fermín López se totiž museli rychle připojit k národnímu týmu pro olympijské hry v Paříži. A v úterý nastoupili oba v základní sestavě.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Španělský fotbalista Álex Baena (vlevo) v souboji s Abduraufem Burievem v úvodním duelu olympijského turnaje.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje)  „Já je nechápu, jsou to asi roboti,“ prohodí a pokrčí rameny španělský fanoušek Marco. Středeční první duel své země na olympiádě ve Francii proti Uzbekistánu v pařížském Parku princů si nemohl nechat ujít.

Účast Baeny a Lópeze ho překvapila i potěšila zároveň. „Všichni zlatí z Eura jsou našimi hrdiny! Líbí se mi, že milují fotbal natolik, že tady jsou. Ale stejně je po dlouhé sezoně nechápu,“ usmívá se.

Připomeňme, že olympijského turnaje se účastní hráči do 23 let, přičemž trenéři mohou udělat tři výjimky a povolat starší fotbalisty.

„Já jsem chtěl Yamala!“ vykřikuje Marcův 11letý syn Pedro oblečený v červeném dresu legendy Realu Madrid Sergia Ramose.

Jeho přání se málem splnilo. Sedmnáctiletý supertalent Lamine Yamal sice dostal od Barcelony svolení, že může na olympiádu jet, sám se ale rozhodl kvůli našlapanému programu odpočívat. „Jak říkám, já mu rozumím, ale malého ho to hodně mrzí,“ popisuje Marco a už rychle pospíchá na stadion. Ani vyfotit se prý nestíhá.

Na závěr jen prohodí: „Snad to celé vyhrajeme!“

To samozřejmě není nereálné. Španělé patří mezi spolufavority turnaje a na úvod porazili zdolali Uzbekistán 2:1. A pokud opravdu získají zlato, zmínění Baena a López se zapíšou do historie. Zatím jen francouzskému brankáři Albertu Rustovi se povedlo v jednom létě vyhrát Euro i olympiádu.

Řeč je o roku 1984. Francouzi tehdy ovládli domácí kontinentální šampionát, když ve finále porazili Španělsko, a následně také turnaj v Los Angeles. Tam jim triumf zařídilo vítězství nad Brazílií.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.