Hlavní obsah

Já a nejlepší Čech v historii? Tak dobrý! Vacek si chválí i teplé oblečení

Z křesla pro aktuálně nejrychlejšího závodníka sledoval, jak poráží jednoho soupeře za druhým. „Skvělý pocit. Člověk ví, že podal super výkon a je mezi špičkou,“ líčí cyklista Mathias Vacek. V olympijské časovce nakonec skončil 11., což je vyrovnání historicky nejlepšího českého umístění.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters
Článek

Paříž (od našeho zpravodaje)  O tom, že dosáhl stejné příčky jako před osmi lety v Riu Leopold König, nejprve nevěděl. „Tak to je samozřejmě dobrý! Laťka je nastavená a teď mám co dělat, abych ji ještě vylepšil,“ říká 22letý reprezentant.

Desáté místo, které si dal jako předsevzetí, mu přitom uteklo jen o tři desetiny sekundy. O tom, že by byl teď nespokojený, však nemůže být řeč.

„Dal jsem do závodu všechno, ničeho nelituji. Podle mě úctyhodný výkon. Jsem spokojený, ve finále je to asi nad moje očekávání. Těší mě, kolik velkých jmen jsem nechal za sebou,“ zdůrazňuje.

Pozoroval, jak horší časy zajíždějí například Kanaďan Derek Gee, Dán Mattias Skjelmose nebo Francouz Kevin Vauquelin, vítěz etapy na Tour. Příjemné pocity mu nekazilo ani počasí. I když se mohl spolehnout na stan, který ho chránil před deštěm, rozhodně se nedá říct, že by se v křesílkách vyhříval. „Bylo trochu chladněji, než jsme předpokládali. Ir Ryan Mullen vedle mě docela klepal kosu, ale my máme asi teplejší oblečení,“ usmívá se.

Ještě na mezičase 10 kilometrů před cílem byl Vacek sedmý. Sám připouští, že časovku možná trochu přepálil. Na druhou stranu měl jasno, že od začátku pojede naplno a uvidí, co jeho tělo vydrží. „Myslím, že jsem to lépe udělat nemohl,“ stojí si za svým.

Kromě výsledku je i rád, že se na nebezpečné trati vyhnul pádu. Po ženském závodě všichni věděli, že zejména ve městě, na bílých čarách či přechodech, je silnice hodně kluzká.

„Nastupoval jsem trochu s rezervou a nechtěl nic riskovat. Vím, že mám před sebou další důležité závody, tak jsem to nechtěl poslat k zemi. Dával jsem si bacha – a v pohodě,“ prozrazuje Vacek, jenž je zároveň debutantem na olympiádě. „Atmosféra je super, i když nám moc nepřálo počasí. Rozhodně se na nic nebudu vymlouvat. Za mě v klidu, časovku jsem si užil,“ dodává.

Takže z toho, že nevyšla vysněná elitní desítka, si hlavu vůbec nedělá. Teď se přesune na pár dní zpět do Prahy, aby se ve čtvrtek znovu vrátil do dějiště her. V sobotu pak Vacka čeká závod s hromadným startem. „Není všem dnům konec, ještě se dá bojovat o dobré příčky,“ věří si.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.