Hlavní obsah

Inspirace kordisty. Češky se senzory v ponožkách zabojují na místě bronzové senzace

Ikonický Grand Palais už jednu senzaci pro tuzemský sport zařídil, když kordisté v souboji o bronz sebrali cenný kov favorizovaným domácím Francouzům. Jenže výstavní pavilon otevřený začátkem minulého století nově není na olympiádě domovem šermířů. Tentokrát si ho vyzkouší české taekwondistky Dominika Hronová a Petra Štolbová.

Češi budou mít poprvé na olympiádě zastoupení v taekwondu. O úspěchu rozhodují senzory v ponožkách Video: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Velký palác navždy zůstane spojen s nečekaným úspěchem družstva Jiří Beran, Michal Čupr, Jakub Jurka a Martin Rubeš. „V utkání o bronz jsem měla celou dobu husinu. Už jsem si říkala, že kluci nemohou Francouze dotáhnout. Obrat na konci byl úžasný, vzrušující,“ popisuje 25letá Hronová.

„Byla jsem zrovna na fyzioterapii a fandila: ‚Kluci, pojďte!‘ Pak to urvali, skvělé. Obecně se mi líbí propojení historie a sportu. Vejdete a hned to na vás dýchne,“ doplňuje o dva roky mladší Štolbová.

Po skončení šermířských soutěží se pořadatelé vrhli do práce. Tribuny pro osm tisíc fanoušků sice zůstaly, hlavní část paláce má ale novou podobu. Od středy už v Grand Palais bojují o medaile taekwondisté, mezi nimiž budou poprvé od premiéry v Sydney 2000 také čeští zástupci. Konkrétně tedy zástupkyně.

Foto: Albert Gea, Reuters

Po soutěžích šermířů probíhají v Grand Palais soutěže v taekwondu.

„V úterý jsme byli místo obhlédnout. Ukázali nám, kudy projít, kde je rozcvičovací hala. Jasně, na šermíře jsme koukali, ale nijak nás to neovlivňuje. Hlavně si užíváme, že české taekwondo je na hrách vůbec poprvé,“ vypráví trenér Viktor Jankovský.

Během šermířských soutěžích dokázalo publikum vytvořit, zejména při účasti domácích oblíbenců, až elektrizující atmosféru. Možná takovou, na kterou české reprezentantky nejsou zvyklé.

„Prostředí bude neskutečné, moc se těším,“ reaguje Štolbová. Stejně mluví i Jankovský, který odmítá, že by své svěřenkyně na kulisy nějak speciálně připravoval. Atmosféra na velkých akcích prý bývá tradičně bouřlivá. „A stačí, že proti vám stojí soupeřka a chce vás trefit do hlavy. Pak se nesoustředíte na nic jiného,“ dodává.

Samozřejmě se nabízí otázka, zda nečekaný úspěch kordistů samotné závodnice tak trochu nesvazuje. „Bylo by skvělé přidat další medaili do českého týmu,“ vypálí ihned Hronová, jež bude soutěžit v kategorii do 57 kilogramů. „Pokračovat po šermířích by byla ohromná čest,“ má jasno Štolbová. Tu naopak čeká start v nejtěžší kategorii nad 67 kilogramů, byť se s aktuální váhou pohybuje hodně na spodní hraně.

„Cílem bylo se do Paříže dostat, ale cokoliv navíc by samozřejmě bylo super. Akce je dost podobná univerziádě, kde holky tlak zvládly. Jsou zatím v pohodě,“ prozrazuje Jankovský a vysvětluje, že jako v některých jiných sportech je proti mistrovství světa těžší se na olympiádu kvalifikovat, ale jednodušší dojít k cennému kovu.

„Na MS je v každé kategorii 50 až 60 závodnic, zde jen 16. Stačí vyhrát tři zápasy a je z toho medaile,“ konstatuje.

České reprezentantky nejsou v prvních kolech papírovými favoritkami. Ale i v případě neúspěchu ještě nemusí smutnit. „Když prohraji s finalistkou, tak mě dostane do oprav a budu mít šanci bojovat o bronz,“ nastiňuje Štolbová.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

V taekwondu se bodují údery a kopy do vesty na hrudníku a hlavy chráněné helmou. Nejvíce jsou oceněny kopy s otočkou. Za čtyři body do těla a pět do hlavy.

„Máme na nohou speciální ponožky, v nich jsou senzory. Stejně tak na vestě i helmě. Ponožkou se musíte dotknout určitou silou, která je vypočítána na vaši váhovou kategorii, ne žádné štrejchnutí. U helmy stačí jen dotyk,“ ujasňuje Štolbová.

Jednotlivý zápas se skládá ze tří kol, přičemž pokud jedna ze soupeřek ovládne úvodní dvě, třetí už není potřeba. Triumfovat se dá jak na body, tak na příliš mnoho napomínání na straně protivníka.