Hlavní obsah

I zkušeného mazáka trápila nervozita. Klepaly se mi nohy jak prvničce, směje se medailová naděje

Pod pěti kruhy debutoval jako bažant už před dvanácti lety v Londýně. Tehdy střelce Jakuba Tomečka semlela nervozita. A s ní bojoval i nyní jako mazák na olympijské střelnici Chateauroux. „Moje vzpomínky na Londýn byly správné. Diváci jsou sice úžasní, ale v té atmosféře je to mazec,“ líčil 33letý brokař, jenž po první části kvalifikace skeetu drží sedmé místo.

Věřím v sílu kníru. Střelec Jakub Tomeček má speciální olympijský talisman a doufá, že má zavřené komůrky ve své psychiceVideo: Sport.cz

Článek

Bouřlivá kulisa pařížské olympiády prověřila elitní brokaře. A s nervozitou se pral i zkušený Tomeček, ačkoliv je to pro něj již třetí účast pod pěti kruhy. Před třemi lety v Tokiu ale diváci na střelnici chyběli. „Teď se mi klepaly nohy jak prvničce, hrůza,“ smál se rodák z Kyjova.

Na vnitřní souboj s hlavou tak musel použít i nově naučené techniky. „Shodou okolností jsme je řešili zrovna včera s psychologem. Ale co konkrétně jsem dělal, prozrazovat nebudu. Stálo to nemalé peníze,“ vtipkoval Tomeček.

První sérii ovšem zvládl bez zaváhání a sestřelil všech 25 letících terčů. „Nějak jsem se s tím popral. Pak už jsem bojoval s tím, abych neztratil energii a nebyl zbytečně moc unavený,“ popisoval.

Ve druhé a třetí sérii netrefil po jednom terči. „Obě chyby byly zbytečné, ale naštěstí jich nebylo víc. Pokud omyl přijde, tak to hodně svádí k tomu, že přijde další, když se tomu člověk poddá,“ vysvětloval.

Prozatím však v kvalifikaci drží přijatelné sedmé místo, do sobotního finále postupuje šest nejlepších. „Zaplaťpánbůh za ten výsledek. Bylo to brutální, náročné,“ říkal s úlevou. Kvalifikace pokračuje 50 ranami v sobotu dopoledne, odpoledne je pak na programu finále. „Pořadí není důležité. Vím, jaký nástřel bude nejspíš stačit. Asi mám v rezervě jednu chybu, pořád bojuju o postup,“ věří Tomeček.

Foto: Martin Flousek/ČOV

Jakub Tomeček v kvalifikaci skeetu na OH v Paříži

Na střelnici v Chateauroux asi 250 kilometrů od Paříže zaujal tím, že jako jediný střílel v mikině. „Fakt jako jediný, jo?“ divil se. „Ráno byla dokonce až zima, ale aspoň nesvítilo do očí sluníčko. Pak už jsem byl teda pořádně zpocený, teda hlavně vinou nervozity, ale ani mi to nedošlo. Během závodu už nejsem zvyklý měnit oblečení,“ líčila česká medailová naděje.

Na cenný kov chtěl zaútočit už v Tokiu, tehdy mu účast ve finále těsně unikla a skončil sedmý. Teď věří, že se mezi elitní šestku vejde. Před druhou částí kvalifikace se chce trochu odreagovat. „Přijeli rodiče a brácha, snad stihnu oběd. Možná si dám párek, vypadal sympaticky,“ smál se Tomeček. „Večer si pustím seriál a snad usnu,“ doplnil.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.