Hlavní obsah

I druhá kontroverzní boxerka má na OH jistou medaili

Také Lin Jü-tching z Tchaj-wanu, druhá z boxerek, jejichž start v Paříži vzbuzuje kontroverze, postoupila do semifinále olympijského turnaje a má jistou medaili. Osmadvacetiletá bývalá mistryně světa porazila v dnešním čtvrtfinále kategorie do 57 kg jednoznačně 5:0 na body Svetlanu Kamenovovou Stanevovou z Bulharska.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Boxerka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu má už jistou medaili na OH.

Článek

„Vím, že všichni v Tchaj-wanu za mnou stojí a podporují mě, a ponesu si tuhle energii až do konce. To, že jsem dnes vyhrála, ale neznamená, že můžu polevit. Musím stále tvrdě makat,“ řekla Lin Jü-tching po postupu do semifinále.

Lin Jü-tching a Alžířanka Imán Chalífová, jež si zajistila medaili v sobotu, jsou v posledních dnech v centru debaty o otázce genderové identity a pravidel ve sportu, která se rozhořela v médiích, na sociálních sítích i v zákulisí her. Obě byly diskvalifikovány z loňského mistrovství světa, protože nesplnily pravidla Mezinárodní boxerské asociace (IBA), která neumožňují sportovkyním s mužskými XY chromozomy soutěžit se ženami.

Olympijský turnaj ale organizuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který loni IBA kvůli kontroverzím s jejím řízením a financováním z olympijského hnutí vyloučil. Podle regulí olympijského výboru obě boxerky na hrách startovat smějí. Prezident MOV Thomas Bach v sobotu řekl, že „nikdy nebyla pochybnost“ o tom, že Lin Jü-tching a Chalífová jsou ženy a mají právo v Paříži soutěžit.

Dnes MOV zopakoval svůj postoj, že testování boxerek na loňském MS bylo naprosto svévolné. „Tyhle testy nebyly legitimní. Testování samotné, metoda testování a fakt, že testy byly naplánovány v podstatě přes noc. Nic z toho není legitimní a nezaslouží si žádnou reakci,“ uvedl na tiskové konferenci mluvčí MOV Mark Adams.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Související témata: