Hlavní obsah

Je zdrcena a stydí se. Hvězda minulých olympiád se odhlásila z Paříže, na vině je video

Aktualizováno

Má šest olympijských medailí, což ji řadí mezi nejúspěšnější sportovce britské historie. Drezurní jezdkyně Charlotte Dujardinová už se chystala do Paříže na útok na další cenné kovy, jenže nastal zlom. Ze soutěží se odhlásila, a to kvůli dosud oficálně nezveřejněnému videu. Jezdecká federace FEI následně uvedla, že jezdkyni udělila šestiměsíční distanc.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Britská jezdkyně Briton Dujardinová s medailí z OH v Tokiu

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - „Objevilo se čtyři roky staré video, na kterém je vidět, že jsem se během koučování dopustila chyby v úsudku,“ uvádí 39letá jezdkyně ve svém prohlášení.

Prozrazuje, že Mezinárodní federace jezdeckého sportu (FEI) proti ní vede vyšetřování. „Rozhodla jsem se odstoupit ze všech soutěží, včetně olympijských her v Paříži, a to do doby, než tento proces skončí,“ pokračuje.

Lidé se ihned začali ptát , co tak závažného se tehdy mohlo stát. Některá zahraniční média, včetně deníku The Telegraph, tvrdí, že Dujardinová používala tvrdé tréninkové metody. Nemělo by se jednat o kopnutí do některého z koní, jak se nejprve spekulovalo.

„To, co se stalo, se naprosto vymyká mému chování a neodráží způsob, jakým trénuji své koně nebo žáky. Nicméně to není žádná omluva. Hluboce se stydím, v tu chvíli jsem měla jít lepším příkladem,“ popisuje olympijská šampionka z Londýna 2012 i Ria de Janeira 2016.

Úspěchy sbírala jak mezi jednotlivci, tak v soutěži týmů. Dva bronzy pak přidala na posledních hrách v Tokiu.

O další případný cenný kov teď v Paříži nečekaně usilovat nebude. „Upřímně se za své jednání omlouvám. Jsem zdrcena tím, že jsem všechny zklamala, včetně britského týmu, fanoušků a sponzorů,“ uvádí.

Bude prý plně spolupracovat se všemi mezinárodními i domácími orgány, které se na vyšetřování budou podílet. „Než bude proces ukončen, nebudu se dále vyjadřovat.“

FEI mezitím uvedla, že se k ní v pondělí dostalo video zachycující Dujardinovou při nevhodném chování ke koni. „Video poskytl FEI právník zastupující utajeného stěžovatele. Video bylo pořízeno před několika lety během tréninku slečny Dujardinové v soukromé stáji,“ uvedla federace v prohlášení na webu, v němž informovala o půlročním trestu pro jezdkyni. Britský list The Telegraph uvedl, že na videu je zachyceno, jak Dujardinová opakovaně vskutku bije koně do nohou.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.