Hlavní obsah

Hrubka, která utnula kariéru legendy. Skončil mi první život, smutní

Tento příběh má poměrně ironickou pointu. Neuvěřitelná chyba aktuálně nejlepšího francouzského házenkáře ukončila kariéru nejlepšímu francouzskému házenkáři v historii. Hvězdný Dika Mem v závěru čtvrtfinálového utkání proti Německu na domácích olympijských hrách nepochopitelně daroval soupeři vyrovnání, načež Němci zvítězili 35:34 po prodloužení. A tím s hořkou tečkou skončil házenkářský život legendě. Loučí se Nikola Karabatič.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Francouzský házenkář Nikola Karabatič zažil hořkou tečku za velkou kariérou.

Článek

Čtyřikrát vyhrál světový i evropský šampionát, třikrát Ligu mistrů i olympijské hry. A právě na domácí olympiádě se chtěl 40letý srbský rodák reprezentující Francii rozloučit. Ideálně s medailí na krku.

Jenže to se mu nepovedlo navzdory tomu, že Francie vedla ještě 13 sekund před koncem o dva góly. Pak však nastal totální kolaps domácích miláčků. Po oddechovém čase už Francouzi mohli s míčem udělat takřka cokoliv, vždyť zbývalo šest vteřin. Dika Mem ovšem naprosto pokazil rozehrávku, Němci srovnali, v prodloužení rozhodli rovněž pár sekund před sirénou a mohli slavit senzační obrat.

A hněv vášnivého francouzského národa se snesl jak na trenéra Guillauma Gilleho za zbytečný timeout, který ještě dal Němcům příležitost zmobilizovat síly a vymyslet plán na závěrečné vteřiny, tak na chybujícího Mema. „Francie ti nikdy neodpustí,“ zní jeden z nejpopulárnějších příspěvků na sociální síti X.

Nejlepší francouzský hráč poslední doby si pak sypal popel na hlavu. „Beru to na sebe. Takový pocit jsem v životě nezažil a nepřál bych ho nikomu. Tohle jsme měli vyhrát,“ říkal 26letý pařížský rodák pro L'Équipe.

Hrubka Mema mrzela o to víc, že tím ukončil kariéru jednoho z nejlepších házenkářů v historii. Opaření francouzští fanoušci ovšem nebučeli, nepískali ani neodešli, ale zůstali na svých místech, aby ocenili legendu.

Nikola Karabatič si stoupl do středového kruhu a vychutnával si ovace 27 tisíc příznivců v Lille. Tleskali mu spoluhráči i němečtí soupeři. Všichni totiž vědí, co tato spojka s darem od Boha pro házenou udělala. Téměř 1300 gólů za národní tým a neuvěřitelných 17 reprezentačních medailí z velkých akcí hovoří za vše.

Karabatič rozlučku na domácím turnaji pod pěti kruhy avizoval už před startem olympiády. A konec mu hrozil ještě o pár dní dřív, trápící se Francouzi zachraňovali postup do čtvrtfinále už závěrečným duelem ve skupině proti Maďarsku. „Tohle může být můj poslední,“ říkal tehdy Nikola svému o čtyři roky mladšímu bratrovi Lukovi, rovněž úspěšnému reprezentantovi.

Syn bývalého jugoslávského házenkáře Branka Karabatiče byl ovšem blízko k tomu, aby zabojoval o další medaile. Ovšem musel vstřebat hořký konec. „Nikdy jsem se nechtěl ohlížet za sebe, protože jsem se vždycky chtěl koukat dopředu. Ale teď skončil můj první život. Teď si užiju poslední chvilky se spoluhráči v šatně, trochu je povzbudím a možná si dám pivko,“ líčil.

Nikola Karabatič, třikrát vyhlášený nejlepším házenkářem planety, tak odešel do sportovního důchodu. „Poslední prohra mě stále bolí, ale můžu být hrdý na to, co jsem dokázal,“ vzkázal na závěr.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.