Hlavní obsah

Hodina na manikúře, nalakované nehty i tiramisu od Elišky. Fuksa se zbavuje olympijského tlaku

Tenistka Kateřina Siniaková si před olympiádou nechala udělat speciální nehty s českou vlajkou a nakonec z toho bylo doposud jediné české zlato. Hodinku na manikúře a nalakování nehtů si dopřála i jiná medailová naděje – kanoista Martin Fuksa. „Je to tradiční moje móda. Snažím se najít všechny cesty, abych si od kanoistiky ulevil a myslel na něco jiného. A líbí se mi to,“ říkal v areálu jezera Vaires-sur-Marne. Ve středu tady začne jeho boj o olympijskou placku, už v úterý tu s bratrem Petrem postoupili do semifinále deblkanoistů.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Čeští deblkanoisté Martin a Petr Fuksa v kvalifikaci na 500 metrů

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Nehty si na velké akce lakuje vcelku pravidelně, jenže tentokrát si k nim přidal i hodinu na manikúře. „Byl jsem tam poprvé, paní mi namasírovala ruce a já hodinku nemusel myslet na kanoistiku, což bylo super. A nehty ani nemám úplně nalakované, spíš jen tak načmárané,“ popisuje Fuksa.

Ví, že coby úřadující mistr světa je velkým favoritem kilometrového závodu, který rozjížďkami započne ve středu a vyvrcholí v pátek. A ví, že je s tím spojen také tlak i očekávání. I proto hledá způsoby, jak kanoistiku alespoň na chvíli vytěsnit z hlavy.

I proto s bratrem do Francie odletěli až v sobotu, vzdali se ubytování v olympijské vesnici a místo hodinového trmácení na závodiště bydlí se svým rodinným týmem v pronajatém domku pět minut od kanálu. „Tedy pět minut, pokud vám nezavřou silnice,“ usměje se Martin Fuksa.

Na start úterní pětistovky, kterou jede společně s bratrem Petrem, se totiž dostávali poněkud krkolomnou cestou. Vezl je táta, když se najednou na silnici objevily zátarasy.

„Odstranili jsme je, jeli kus po cyklostezce. Pak šli necelý kilometr pěšky. Hodilo nám to vidle do programu, protože v závodní den nechcete plýtvat žádnou energií navíc,“ říká. „Ale bydlet tady bylo stoprocentně správné rozhodnutí. Máme klídek, na zahradě bazén, kam si skočíme. Vypneme od sportu a nemusíme chvíli myslet na kanoistiku. Myslím, že je nejdůležitější olympiádu nepocítit.“

S sebou mají i kuchařku Elišku Vondrovou. „Já jí říkám, ať nevyvařuje, že nám stačí jednoduchá jídla. Já jsem skromný, vystačil bych si s kuřetem a rýží. Ale baví jí to, tak pořád něco připravuje. Třeba tiramisu. Máme ho ranec, přijďte všichni,“ vypráví novinářům.

První závodní den zvládl, s bratrem přes opravné čtvrtfinále postoupil do čtvrtečního semifinále pětistovky. Zažili randál, který fanoušci na tribunách spustili a na který ze svých závodů nejsou příliš zvyklí. Po odpoledním představení Fuksa plánoval ještě projet se na singlu, aby byl ideálně nachystaný na středu. „Zítra to napálím a Peťa si trochu odpočine.“

Očekává se hladký postup do pátečního semifinále. „Jen se pojďte všichni se mnou modlit, ať fouká takhle furt,“ řekne a otočí se směrem ke kanálu.

Podle předpovědí by mělo.

A jakou oporou mu bude bratr Petr? „Popravdě ho moc nepovzbuzuji. Má rád svůj klid, nechám mu prostor,“ odpoví Petr Fuksa.

Cesta jeho bratra za úspěchem začíná.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.