Hlavní obsah

Štefela odvrátil pohromu a je ve finále! Obhájce zlata se zranil, postup slaví i Ogrodníková

Aktualizováno

Sedm českých atletů bylo v akci během středečního dopoledního programu. Postup do dvanáctičlenného finále vybojoval 23letý výškař Jan Štefela! Oštěpařka Nikola Ogrodníková sice nesplnila kvalifikační limit, ale ve třetí sérii se zachránila hodem 61,16 metru, což jí nakonec stačilo na postup z 11. místa. Její kolegyně Petra Sičaková naopak smutní, skončila čtrnáctá. Český rekordman na 800 metrů Jakub Dudycha se rval o postup do semifinále, které mu však zatím těsně uniklo. Půjde tak do oprav. V nich se už nezadařilo mílařce Kristiině Sasínek Mäki.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Česká oštěpařka Nikola Ogrodníková postoupila do finále z 11. pozice.

Článek

Výškař Štefela odvrátil pohromu už na 220 centimetrech, kde laťku dvakrát shodil, ale pod tlakem vyřazení zabojoval a zachránil se. A to ho nakoplo. Pátý muž z mistrovství Evropy o pár minutek později zvládl 224 centimetrů s přehledem hned na první pokus. To mu nakonec stačilo na postup do finále z deváté pozice navzdory tomu, že 227 centimetrů nepřekonal.

Velký problém potkal obhájce triumfu Katařana Mutaze Issu Baršima. Při prvním pokusu na 227 centimetrů si při rozběhu poranil levý lýtkový sval. Dlouho zůstával ležet a hned k němu přiběhl soupeř a kamarád Ital Gianmarco Tamberi, s nímž si v Tokiu rozdělil zlato. Baršim se přesto pustil do druhého pokusu, 227 centimetrů zdolal, ale znovu si bolestivě chytl levé lýtko. Je tak otázka, jestli a případně v jaké zdravotní kondici nastoupí Baršim do sobotního finále.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Katarský výškař Mutaz Issa Baršim se v kvalifikaci zranil, přesto postoupil do finále.

Ogrodníková si mohla splnit cíl hned prvním pokusem. Oštěp nejdelším hodem sezony poslala za kvalifikační limit 62 metrů, jenže si nepohlídala levou nohu a o pár centimetrů přešlápla. Druhý pokus těsně za 59 metrů by na finále určitě nestačil, a tak se 33letá rodačka z Ostravy musela zlepšit posledním hodem.

To se povedlo, Ogrodníková zapíchla oštěp do vzdálenosti 61,16 metru a v první kvalifikační skupině se posunula na průběžnou čtvrtou pozici. Na řadu však šla ještě druhá šestnáctka, jejíž součástí byla Petra Sičaková nebo Japonka Haruka Kitagučiová, úřadující mistryně světa trénující v Domažlicích pod českým koučem Davidem Sekerákem.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Oštěpařka Nikola Ogrodníková v akci během kvalifikace na olympijských hrách v Paříži.

Ve druhé polovině kvalifikace oštěpařky podávaly výrazně kvalitnější výkony. Kitagučiová si postup zajistila prvním hodem. Výborně se předvedla i Sičaková, která se prvním pokusem 60,47 metru přiblížila na dva decimetry k osobnímu rekordu. V dalších sériích se ovšem zlepšit nedokázala a soupeřky ji odsunuly na čtrnáctou příčku. Ogrodníková se propadla na jedenáctou pozici, která jí k postupu do sobotního finále stačila.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Petra Sičaková se do finále oštěpařek těsně neprobojovala.

Kristiině Sasínek Mäki v rozběhu na 1500 metrů semifinále těsně uniklo a v opravách už se postupu přiblížit nedokázala. Časem 4:07,80 obsadila páté místo, přičemž se radovaly jen tři nejrychlejší závodnice každého běhu. Dvaatřicetiletá mílařka tak nedokázala zopakovat senzační finálovou účast z olympiády v Tokiu.

Do oprav musí také půlkař Jakub Dudycha, jenž byl velmi blízko k postupu do semifinále. Na 800metrové trati útočil ze zadních pozic, na třetí postupové místo Masalely z Botwany 18letému českému rekordmanovi ovšem chyběly čtyři setiny.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jakubu Dudychovi semifinále v běhu na 800 metrů těsně uniklo.

Čeští atleti Vít Hlaváč s Eliškou Martínkovou se trápili ve smíšené štafetě maratonské chůze na 42 kilometrů. Při olympijské premiéře této disciplíny se pohybovali na chvostu startovního pole a trápící se Martínková závod šest kilometrů před cílem ze 23. pozice vzdala. Zlato slaví Španělská dvojice Álvaro Martín a María Pérezová. Stříbro putuje do Ekvádoru, bronz získalo australské duo.

Atletika

Finále:

Chůze - smíšená štafeta: 1. Martín, Pérezová (Šp.) 2:50:31

2. Pintado, Morejónová (Ekv.) 2:51:22

3. Cowley, Montagová (Austr.) 2:51:38

4. Rodríguez, Garcíaová (Peru) 2:51:56

5. Palma, Gonzálezová (Mex.) 2:52:38

6. Stano, Palmisanová (It.) 2:53:52

…Hlaváč, Martínková (ČR) nedokončili.

Rozběhy a kvalifikace:

Muži:

800 m:

1. Wanyonyi (Keňa) 1:44,64

…15. Dudycha (ČR) 1:45,62 - postoupil do oprav.

5000 m:

1. J. Ingebrigtsen (Nor.) 13:51,59.

Výška:

1. McEwen (USA) 227

…9. Štefela (ČR) 224 - postoupil do finále.

Ženy:

1500 m - opravy:

1. Haylomová (Et.) 4:01,47

…14. (celkově 32.) Sasínek Mäki (ČR) 4:07,80 - nepostoupila do semifinále.

100 m př.:

1. Camachová-Quinnová (Portor.) 12,42.

Oštěp:

1. Andrejczyková (Pol.) 65,52

…11. Ogrodníková 61,16 - postoupila do finále

14. Sičaková (obě ČR) 60,47 - nepostoupila.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.