Hlavní obsah

Heroický i bláznivý výkon! Přes bouřky, trable a únavu se česká slalomářka dostala až ke své sestře

Celkem 1241 km za šest dnů na kole obtěžkaném veškerou výbavou na cestu. To nejsou tréninkové dávky trénovaného cyklisty, ale výkon kanoistky a chodce. Martina Satková se takto vypravila se svým přítelem Lukášem Gdulou na kole z Prahy do Paříže, aby tu podpořila svoji sestru Gabrielu.

Foto: Martina Satková

Vodní slalomářka Martina Satková vyrazila do Paříže s Lukášem Gdulou na kole, aby v olympijském klání podpořila svoji sestru Gabrielu.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Projeli vydatnými bouřkami, měli technické problémy, ale v pondělí večer dojeli pod Eiffelovku a v úterý už seděli na tribuně v tričkách s nápisem Gabča a s olympijskými kruhy. „Nestihli jsme to potisknout, tak jsme měli kreativní dopoledne a chtěli něco originálního, tak snad to Gabče přinese štěstí,“ usmívala se starší ze sester.

Jak vám je po těle po šestidenním cyklistickém zápřahu?

Jsem docela unavená, ale nohy jsou dobré. Ještě by mohly šlapat, spíš zadek to trošku odnesl. Už toho bylo hodně, jak jsme měli nastavenou tu metu do Paříže, ale mně to přišlo na kraj málo, tak jsem chtěla cestu zakončit v centru.

Kolik hodin čistého času vám cesta zabrala?

Jeli jsme šest dnů s tím, že jsme každý den měli nějaké komplikace, které nám odjezd zpozdily nebo odložily, ale čistého šlapání jsem spočítala 45 hodin. Jen dva z těch dnů jsme nepřekročili 200 kilometrů, nikde jsme se nezastavovali podívat, jen chvíli v Norimberku na hradě. Jinak jsme pádili a to tempo bylo i trošku vražedné.

Kdy přišla největší krizová situace?

Mysleli jsme, že to bylo při technických problémech, protože Lukáš už pak nemohl přehazovat do kopců, takže to měl výrazně těžší, ale den nato přišly v Německu obrovské bouřky. Jednak nám znemožnily cestu, ale také nám promoklo všechno oblečení, i když bylo nepromokavé. Pak to bylo těžké i psychicky, protože jsme i promoklí museli sednout na kolo, nemohli jsme ztrácet čas. Počasí nás asi ovlivnilo nejvíc.

Byl i takový moment, kdy jste si řekla, že cesta nebyl dobrý nápad?

To ne. Věděla jsem, že to je výzva, ale je pravda, že když jsem ležela ve spacáku a všechno mi promokalo, už jsem si na internetu hledala, jak se dostanu do nějakého města, odkud jede vlak až sem. Ale pořád jsem si říkala, že na to máme ještě tři dny a tohle je až ta poslední možnost.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Spali jste pokaždé venku?

Jednou jsme chtěli spát na louce a nabídli nám karavan, tak jsme spali tam. A noc poté, co jsme zmokli, jsme si zaplatili ubytování na Airbnb, kde jsme se vysušili, najedli a začali trošku nanovo. Zbylé tři noci jsme spali venku.

Co vám lidé říkali, když se dozvídali, odkud a kam jedete?

Potkávali jsme hodně cyklistů, kteří nám fandili, mávali, občas se připojili. Říkali, že nás obdivují, když jsme s nimi drželi tempo, i když jsme měli s věcmi kola zhruba o deset kilogramů těžší než normálně. My to nijak moc nešířili, ale když se někdo zeptal a my řekli, kam jedeme, tak byli nadšení, dali nám třeba nějakou vodu.

Říká se, že tak náročné mise jsou i zkouškou vztahu…

To bylo v pohodě, těžké chvíle jsme měli oba, a i když jsem se bála, že budu někdy nepříjemná nebo naštvaná, tak jsem věděla, že musím zabrat, a ani jsme se nestihli pohádat. V těch těžkých chvílích jsme spíš museli spojit síly. Nejhorší moment přišel, až když jsme se vraceli od Eiffelovky na ubytování, to už jsem věděla, že cíl je splněný, a docházely síly.

Dorazila jste večer před kvalifikací své sestry, stihly jste se potkat?

Volal mi Gabči trenér (Ondřej Cvikl), jestli už jsme na kanále, zrovna si šli projít trať. Já už ji nechtěla rušit, protože vím, že má své rituály, ale přes plot jsme se objaly, což bylo trochu smutné, že jsem nemohla až k nim, ale aspoň jsme se potkaly. Já už jí chtěla zavolat od Eiffelovky, že jsme v Paříži, ale taťka jí prozradil, že jsem dojela, dřív, než jsem to stihla.

Asi jste během cesty nestihla sledovat, jak si vedli Antonie Galušková a Lukáš Rohan.

Stihla, vždy jsem si vyhradila čas jenom na tu jednu jízdu, přece jen jsou oba moji velmi dobří kamarádi, tak jsem jim na dálku fandila. Ale žádnou další jízdu jsem neviděla.

Až se vrátíte autem s rodinou domů, asi si chvíli od podobných výzev dáte pauzu…

Tohle bylo fakt bláznivé a vím, že už tak daleko na kole nepojedu. Když jedete na výlet, neřešíte čas, ale tady jsme měli dané, dokdy tu potřebujeme být. Mně po olympiádě začíná druhá půlka slalomové sezony, takže výzva je připravit se na svěťáky a zkusit z nich přivézt další medaili.