Hlavní obsah

Golfová jednička finišovala k olympijskému zlatu

Aktualizováno

Olympijský turnaj golfistů ovládl první hráč světa Američan Scottie Scheffler. Na pařížském hřišti National porazil o jednu ránu Brita Tommyho Fleetwooda. Třetí skončil Japonec Hideki Macujama, který měl ještě o jeden úder více.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Xander Schauffele ovládl z pozice světové golfové jedničky také olympijský turnaj.

Článek

Obhájce titulu z Tokia Američan Xander Schauffele, který před posledním kolem vedl společně se Španělem Jonem Rahmem, dnes zahrál dvě rány nad par a klesl na dělené deváté místo.

Scheffler korunoval ziskem olympijského zlata svou fantastickou sezonu, v níž dosud vyhrál šest turnajů PGA Tour včetně Masters. Osmadvacetiletý americký golfista předvedl skvělý finiš, když na posledních pěti jamkách zahrál čtyřikrát birdie. Do čela se poprvé za celý den dostal na předposlední 17. jamce, kde proměnil putt z více než pěti metrů.

Po závěrečné jamce v paru vyrovnal nejlepší kolo turnaje na devět úderů pod normu hřiště. S celkovým skóre -19, kterým vytvořil olympijský rekord, se nakonec mohl radovat z vítězství, přestože po sobotě ztrácel na první místo čtyři rány.

„Byl to dlouhý a náročný týden. Dneska jsem hrál skvěle a jsem hrdý, že si domů povezu zlatou medaili,“ uvedl Scheffler, který si pod pěti kruhy zahrál poprvé.

Třiatřicetiletý Fleetwood potvrdil, že se mu na hřišti National daří. V roce 2017 na něm vyhrál jeden ze svých sedmi turnajů European Tour, rok nato na stejném místě patřil k hrdinům Ryder Cupu.

„Samozřejmě jsem i trochu zklamaný, ale zároveň bych si nikdy nepomyslel, že získám olympijskou medaili. Jsem neskutečně pyšný, jak to vyšlo, a mám z toho velkou radost,“ řekl Fleetwood, jenž vylepšil 16. místo z Tokia.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

O rok mladší Macujama přidal olympijský bronz do sbírky svých 18 profesionálních vítězství, mezi kterými vyčnívá triumf na Masters v roce 2021.

Související témata: