Hlavní obsah

Gigantický projekt, jaký dosud svět neviděl. Paříž chystá manévry i hvězdnou show

Slavnostní zahájení bývá na olympijských hrách tradičně ostře sledovaným momentem s přesahem mimo sport. V Paříži to ale bude platit dvojnásob. Francouzi se totiž pustili do velkolepého i trochu rizikového projektu. Poprvé se ceremoniál uskuteční mimo stadion, na řece Seině.

Foto: Kirby Lee, Reuters

Hodiny u Eiffelovy věže už odpočítávají hodiny do zahájení olympijských her.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Co o něm v tuto chvíli víme? Jisté je, že zahájení budou provázet bezprecedentní bezpečnostní opatření. Už několik dnů je okolí řeky ohrazeno s využitím 44 tisíc zátaras a rozděleno do zón, kam jsou často k nelibosti místních pouštěni lidé jen se speciálním povolením. Ze břehu by zahájení mělo sledovat odhadem přes 300 tisíc diváků. Vzdušný prostor bude uzavřen v okolí 150 km od Paříže.

Zahájení dostal na povel 42letý francouzský divadelní režisér Thomas Jolly, který už v minulosti chystal třeba 18hodinové představení tří Shakespearových her. Teď ho čeká ještě větší výzva.

„Je to tak gigantický projekt, že buď můžu zpanikařit a zkolabovat před vámi, nebo si držet odstup a dělat věci v klidu,“ uvedl pro magazín Vogue. Slibuje mix tradice a moderny, odkaz na pestrou francouzskou kulturu. Ale nejen tu, v Paříži už se objevila třeba americká zpěvačka Lady Gaga, čímž posílila spekulace, že bude jednou z hvězd zahájení.

Celá show začne v půl osmé, aby její část proběhla za světla, oficiální start je symbolicky naplánován na 20:24. Nebude soustředěna na jedno místo, ale po celém šestikilometrovém úseku Seiny, po němž se poplaví sto lodí s celkem až 10 500 sportovci a jejich doprovodem.

Větší výpravy budou mít vlastní loď, menší se spojí. Start pouti pařížskou historií a architekturou je u Botanické zahrady, dál sportovci uvidí ikonické stavby jako katedrálu Notre Dame či galerii Louvre až doplují k náměstí Trocadero s výhledem na Eiffelovu věž.

Foto: Kirby Lee, Reuters

Paříž je připravena přivítat sportovní svátek.

Někteří uvidí cestou i svá sportoviště, například lukostřelkyně Marie Horáčková si prohlédne prostranství u Invalidovny, Jiří Beran Grand Palais nachystaný pro šermířské soutěže.

Plavba by měla trvat 45 minut a autoři zahájení využijí všechny mosty po cestě, kde bude 300 tanečníků. Spoustu detailů organizátoři tají do poslední chvíle, v čele se jménem posledního člena štafety, který zapálí olympijský oheň.

Zatím se ve francouzském tisku skloňují jména sportovních osobností doby nedávno minulé. Nejčastěji trojnásobná olympijská vítězka ve sprintu Marie-José Pérecová, ale také bývalý tyčkařský světový rekordman Renaud Lavillenie či biatlonová legenda Martin Fourcade.