Hlavní obsah

Geniální, snový! Českého rekordmana překvapila přítelkyně, pak zaskočil i sám sebe

Ze závodů vozil výkony až metr za svým osobním rekordem, trápil se, na mistrovství Evropy skončil v kvalifikaci. Jenže na Stade de France dálkař Radek Juška parádně ožil. Ve druhém kvalifikačním pokusu doletěl na 815 cm, přesně na hodnotu finálového limitu! Tu kromě něj pokořil už jen řecký favorit Miltiadis Tentoglu.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Radek Juška (vpravo) oslavuje postup do finále se svým trenérem Josefem Karasem.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Takovou radost 31letý dálkař v sektoru dlouho neprožíval. Rozhodně ne letos. U sektoru nad protilehlou rovinkou to zabouřilo, když se na světelné tabuli objevila vzdálenost Juškova druhého pokusu. Český rekordman padl na kolena, pak se šel obejmout se svým koučem Josefem Karasem. Dál skočil naposledy před šesti lety.

„Já věděl, že v sobě takový výkon mám. Jen jsem nevěřil, že zrovna v tuhle chvíli, věřil jsem si dejme tomu na 795 centimetrů. Tohle bylo geniální, snový,“ zářil Juška, jemuž uznale tleskal i jeho 18letý možný nástupce Petr Meindlschmid, jemuž ale kvalifikace nevyšla.

Dálkařskou dlouhověkostí a stabilitou výkonů patří Juška do špičky, však od roku 2015 skáče za osm metrů prakticky rok co rok. Jenže na olympiády štěstí neměl. V Riu mu finále uniklo o jediný centimetr, do Tokia se těsně neprobil. V Paříži si vše vynahradil. „Byly tam velké emoce. Po osmi letech znovu na olympiádě a rovnou do finále,“ spokojeně se usmíval.

Přiznával, že mu během sezony nebylo do skoku. „Hlavně v té první půlce. Na Diamantovce jsem začal za 794 a pak mi to najednou přestalo skákat. Říkal jsem si, co se děje,“ přiznává. Absolvoval různá vyšetření, testy krve, vše v pořádku. S koučem došli k tomu, že chybí tréninky, které kvůli zranění nemohl absolvovat při soustředění na Kanárských ostrovech.

A pustili se do tvrdé práce. „Nebudu lhát, po mistrovství Evropy to byly dva měsíce dřiny a odříkání,“ připouští. Až se na soustředěních v Harrachově ptal trenéra, jestli to není moc. Ale kouč Karas mu odpovídal: „Buď to zvládneš a vylítne to. Nebo to nezvládneš a zraníš se.“ Vyšla první varianta. „A pokud chcete uspět na takové soutěži, musíte jet na hranu,“ ví Juška.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Přípravě na Paříž obětoval mnohé. „I doma to pak budu muset splatit,“ usmívá se. Však přítelkyně Tereza mu před závodem nachystala překvapení. „Když jsme se před olympiádou bavili, říkala, že by dorazila dneska ráno. Ale pak mi v sobotu večer psala, že jde na trénink, a během něj neodepisovala, tak mi to začalo vrtat hlavou,“ popisuje.

A večer už mu na mobilu přistála zpráva, že partnerka je v Paříži. „Jela mě pozdravit k olympijské vesnici, ale byl už večer, tak jen rychlé obejmutí a pusa,“ líčil Juška, který se pak za „přepadovku“ odměnil parádním kvalifikačním výkonem.

A to věří, že ještě na Stade de France neukázal vše a něco má v rukávu i pro úterní večer. „Finále byl první cíl. A když se tam dostanete, máte větší oči,“ přiznává, že chce rozhodně zabojovat o elitní osmičku. „Ale myslím, že se tady bude skákat daleko. Povrch je mondo, extrémně rychlé a není tolik tvrdé, takže vám vrací tu energii,“ popisuje.

Na posledních vrcholných akcích bylo na bronz třeba skočit mezi 816 a 827 centimetry. A Juškův osobní rekord, pravda sedm let starý, má hodnotu 831 cm…