Hlavní obsah

Bratři Fuksové byli v olympijském finále sedmí. Od medaile je dělilo 65 setin

Aktualizováno

Bratři Petr a Martin Fuksové skončili sedmí v závodu deblkanoí na trati 500 metrů na olympijských hrách v Paříži. Již postupem do osmičlenného finále čeští reprezentanti vylepšili výsledek z Tokia, kde společně dojeli na dvojnásobné trati desátí.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Deblkanoisté Martin a Petr Fuksovi zvládli semifinále a čeká je boj o medaile.

Článek

Z vítězství se radovali Číňané Liou Chao, Ťi Po-wen, stříbro získali Italové Gabriele Casadei, Carlo Tacchini a bronzové medaile vybojovali Joan Antoni Moreno a Diego Domínguez ze Španělska.

Fuksové se do bojů o medaile probojovali zásluhou čtvrtého místa v dopoledním semifinále, když dokázali ve finiši předstihnout rumunskou dvojici Ilie Sprincean, Oleg Nuta. I ve finále byli po startu poslední, v závěru ale předstihli Brazilce Jackyho Nascimenta a Isaquiase Queiroza. Od medaile je dělilo jen 65 setin vteřiny.

„Já jsem si dal za cíl, že chci být v deblu na olympiádě ve finále, to se nám povedlo. Byl jsem šťastný už po semifinále, že se nám podařilo postoupit, a pak jsem si přál, abychom ve finále udělali alespoň jednu loď. Nikdy jsme nejeli těsnější závod, byl z naší strany povedený, jen je konkurence hrozně silná. Ale kdyby mi to někdo řekl před olympiádou, tak to beru,“ řekl po finále Martin Fuksa.

A jeho bratr Petr přidal: „Předvedli jsme, co jsme měli. Je to vylepšení oproti minulé olympiádě (byli desátí), což je paráda.“

Martina Fuksu čeká ještě v pátek kilometr v singlu, kde patří k favoritům.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.