Hlavní obsah

Frustrace, bezohlednost. Čínská pozemkářka po odpískání napálila míček do soupeřky

Šlo o hodně a vypjaté situace nejsou pro slabší povahy. Čínská pozemkářka Jün-sia Fan ve středečním olympijském semifinále s Belgií ztratila nervy. Několik vteřin po odpískání konce základní hrací doby napálila míček do protihráčky a na hřišti se strhla mela. Sudí ji ukončili dvěma žlutými kartami. Z postupu se nakonec přece jen mohla radovat Čína, která vyhrála 2:1 po nájezdech.

Foto: Aijaz Rahi, ČTK/AP

Belgičanka Judith Vandermeirenová (čelem v bílém) konfrontuje Číňanku Jün-sia Fan.

Článek

Číňanky od 18. minuty vedly a držely těsný náskok. V předposlední minutě se ale Belgičankám podařilo skóre srovnat. Utkání spělo do samotného závěru. Několik sekund před koncem se dostala k míčku na polovině hřiště právě Fan. Pár vteřin po konci řádné hrací doby se napřáhla a trefila opodál stojící Delphine-Daphne Marienovou.

Belgická pozemkářka se s bolestivou grimasou skácela k zemi, zatímco její spoluhráčky okamžitě konfrontovaly provinilkyni. Na hřišti došlo ke strkanici a své si o počínání Číňanky myslelo i obecenstvo, které ihned začalo bučet.

„Už bylo zapískáno a ona prostě napálila míček do protihráčky. Všichni vběhli na hřiště, tohle bylo od Fan hodně bezohledné. Myslím, že šlo čistě o frustraci,“ glosoval situaci komentátor Eurosportu Charlie Brougham.

Rozhodčím se nakonec situaci podařilo po chvilce uklidnit. Ne už tak střídačku Belgie. Sudí totiž udělili žlutou kartu nejen Jün-sia Fan, ale Judith Vandermeirenové, která jako první chtěla svou spoluhráčku z Belgie pomstít. Obě hráčky si v rámci trestu navíc musely na deset minut odpočinout a právě s tím se nehodlala evropská strana smířit.

„To přece nemůžete udělat,“ křičela Vandermeirenová na sudí. Protesty jí však byly málo platné. Vinou trestu nemohla zasáhnout do nájezdů, ve kterých se Číňanky prosadily třikrát, zatímco Belgičanky jen dvakrát. Do čtvrtečního finále tak proklouzly Asiatky. Utkají se v něm s Nizozemkami.