Hlavní obsah

Francouzské atletce hrozí, že kvůli hidžábu přijde o slavnostní zahájení OH

Francouzská atletka Sounkamba Syllaová uvedla, že dostala zákaz zúčastnit se slavnostního zahájení olympijských her v Paříži, protože nosí hidžáb. Národní olympijský výbor uvedl, že pracuje na hledání řešení, které umožní běžkyni být na ceremoniálu a zároveň vyhovět týmovým sekulárním požadavkům na sportovce.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská atletka Sounkamba Syllaová

Článek

Šestadvacetiletá Syllaová, jež bude reprezentovat Francii v ženské štafetě na 4×400 metrů a smíšené štafetě, vyjádřila svou frustraci na instagramu. „Nominují vás na olympiádu, kterou organizuje vaše země, ale nesmíte se zúčastnit slavnostního zahájení, protože nosíte na hlavě šátek,“ napsala.

Francie uplatňuje přísný princip „laicité“ neboli světskosti veřejného života. Prezident národního olympijského výboru David Lappartient dnes potvrdil, že pro francouzské olympioniky platí stejná pravidla oddělení státu a církve jako pro všechny pracovníky ve veřejném sektoru. Tato pravidla zahrnují i zákaz nošení muslimských hidžábů.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Pro jiné země to možná není úplně pochopitelné, ale je to součást naší francouzské DNA,“ řekl Lappartient. Dodal, že probíhají diskuse se Syllaovou k nalezení řešení, jež vyhoví sekulárním požadavkům týmu a zároveň jejímu „legitimnímu přání, aby byla respektována její víra“. „Nepochybuji o tom, že se řešení najde. Doufáme, že se budou moci zahajovacího ceremoniálu zúčastnit všichni,“ dodal.

Syllaová závodila na mistrovstvích světa v letech 2022 a 2023 i na letošním světovém šampionátu štafet s černým šátkem na hlavě. Téma jejího hidžábu se řešilo před červnovým mistrovství Evropy v Římě, kde nakonec atletka startovala v týmové kšiltovce, na níž byl našit proužek látky, jež zakrývala její vlasy. Není jasné, zda v obdobné čepici bude Syllaová závodit i na olympiádě.