Hlavní obsah

Francouzská policie zatkla Rusa, který chtěl narušit olympiádu

Francouzská policie zatkla v úterý 40letého Rusa, který čelí podezření, že chtěl narušit a „destabilizovat“ pařížskou olympiádu. Podle deníku Le Parisien objevili agenti v jeho bytě důkazy, že připravoval „proruské operace“, a jeden zdroj dokonce tvrdí, že se jednalo o „rozsáhlý projekt, který mohl mít vážné důsledky“. Muž je ve vazbě a hrozí mu 30 let vězení.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Francouzští policisté hlídají před olympijskou vesnicí.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Policie sice neposkytla konkrétnější informace, nicméně uvedla, že se nejednalo o teroristický čin. Oficiálně je zatčený Rus nařčen z destabilizačních činů během olympiády. Agentura AFP pak odkazuje na svůj zdroj ze státního zastupitelství, že je vyšetřován kvůli „předávání zpravodajských informací cizí mocnosti za účelem vyvolání nepřátelství ve Francii“, za čímž se skrývá „organizování akcí, které by mohly vést k destabilizaci během olympijských her“.

Vše prý potvrdila i domovní prohlídka u podezřelého.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin pak počátkem týdne řekl, že úřady prověřily více než milion lidí, které mají co do činění s olympiádou (pracovníci na stadionech, dobrovolníci, sportovci, trenéři i místní, kteří bydlí poblíž sportovišť). Přičemž 4360 lidem byl odepřen přístup na olympiádu a 880 z nich pak kvůli podezření ze zahraničního vměšování.

„Jsme zde, abychom zajistili, že sport nebude zneužíván ke špionáži, kybernetickým útoků nebo ke kritice a někdy i lhaní o Francii a Francouzích,“ řekl Darmanin.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.