Hlavní obsah

Francouzi na ně bučeli. Češky to ale ustály, splnily cíl a budou se rvát dál

Vstoupily na kurt pod Eiffelovou věží s vědomím, že proti sobě mají hratelné soupeřky, které však požene až 15 tisíc nažhavených domácích fanoušků. „Mě ale bavilo hrát před takovou kulisou,“ popisuje plážová volejbalistka Barbora Hermannová. Společně s parťačkou Marií-Sárou Štochlovou nakonec přetlačily francouzský pár Vieiraová-Chamereauová 2:1 na sety a čeká je play off.

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

České plážové volejbalistky Barbora Hermannová (vlevo) a Marie-Sára Štochlová postoupily na olympiádě ze základní skupiny.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Areál vybudovaný v centru metropole patří na olympiádě mezi nejhezčí a zároveň nejhlasitější. Navíc Francouzi na všech sportovištích ukazují, jak má bouřlivá podpora krajanů vypadat.

Byť místy se nechovají zrovna sportovně. Třeba na české hráčky, když si vyžádaly challenge a chtěly přezkoumat možný dotyk sítě nebo dopad míče na čáru, bučeli.

„No jo,“ prohodí pohotově Hermannová. „Když zabučeli poprvé, trochu jsem se lekla. Nečekala jsem to a navíc tak hlasitě. Ale pak mě to spíš bavilo, než otravovalo. Vůbec jsem nezáviděla Francouzkám – ať už bučení, nebo naopak extrémní skandování. Pro ně je prostředí trochu víc svazující,“ dodává Štochlová.

Samozřejmě se nesmí zapomenout ani na podporu českých fanoušků, kteří se sešli znovu v hojném počtu.

„V každém koutu byla česká vlajka. Geniální,“ děkuje Hermannová. „Snad lidem ještě zůstaly nějaké hlasivky, byli super,“ přikyvuje vedle stojící parťačka.

Kromě postupu mají Češky hlavně radost z předvedeného výkonu. „Od rozlosování jsme se na tento duel připravovaly. Věnovaly jsme mu nejvíce taktických porad. Oproti předchozím zápasům jsme také našly takové to herní napojení,“ naznačuje Hermannová.

Co tím myslí? „Když se jedné nedaří, druhá jí pomáhá. Pak se situace otočí a spolupráce funguje. V prvních střetnutích nám to moc nešlo, obě jsme měly spodek svého umu. Teď to ani jedna nenechala zajít do takové hloubky,“ vysvětluje.

Dále Češky čeká předkolo play off, kde budou bojovat o osmifinále a které je v plánu v sobotních večerních hodinách. Jeden zápas za tmy v pozadí s rozzářenou Eiffelovkou už Hermannová se Štochlovou v Paříži absolvovaly.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Prostředí máme naštěstí vyzkoušené. Blbé by asi bylo, kdybychom do té doby hrály vždy kolem poledne. Večerní utkání jsou speciálním zážitkem,“ praví Hermannová.

Postupem sice dosáhly primárního cíle, ale to rozhodně neznamená, že by například polevily v koncentraci. Spíše naopak. „Popereme se o každý balon! Není to tak, že jsme si něco splnily a tím tady skončily. Vůbec! Uvidíme, koho nám připraví za soupeřky a vamos,“ shrnuje Štochlová.