Hlavní obsah

Finále tyčkařů bude bez české účasti, skokany ohromila atmosféra

Aktualizováno

Na povedené mistrovství Evropy navázat nedokázali. Zatímco v Římě čeští tyčkaři David Holý a Matěj Ščerba vybojovali postup do finále, na olympijských hrách v Paříži se jim to nepovedlo. Holý skončil s výkonem 560 centimetrů na 20. pozici, Ščerba skočil o dvacet centimetrů méně a obsadil 23. místo.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Český tyčkař David Holý do finále na olympijských hrách nepostoupil.

Článek

Oba Češi základ 540 cm zvládli napoprvé, na druhé postupné výšce o 20 centimetrů výš už Ščerba třikrát shodil. Přitom na mistrovství republiky ve Zlíně se zlepšil na 567 cm.

„Byly to tři docela dobré pokusy, ale v každém byla nějaká chybička. S celou sezónou můžu být spokojený,“ tvrdil.

Holého udržel ve hře zdařilý druhý pokus, ale na 570 cm, což bylo těsně za jeho osobním rekordem z mítinku v německém Hofu, ztroskotal i on. „Škoda těch 570, bylo to těsně shozené, mohlo to stačit na finále. Ale i 560 je super,“ mínil druhý ze svěřenců Zdeňka Lubenského.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Oba pak byli nadšení z atmosféry na Stade de France, který byl i v dopoledním programu zcela zaplněn. A zejména při představení domácích atletů nebylo na stadiónu slyšet slova. „Ta atmosféra byla neuvěřitelná. Když skákali Francouzi, vřelo to neskutečně, ale podporovali i ostatní,“ oceňoval Ščerba.

Mezi vyřazenými je i jeden z medailových kandidátů, Američan Chris Nilsen. Letos se sice už dostal přes šest metrů, ale v Paříži bylo nad jeho síly 560 cm a stříbro z Tokia neobhájí. Kvalifikací neprošel ani zkušený Polák Piotr Lisek, majitel dvou medailí ze světových šampionátů.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Atletika:
Kvalifikace a rozběhy:
Tyč:
1. mj. Duplantis (Švéd.) 575
20. HOLÝ 560
23. ŠČERBA (oba ČR) 540 - nepostoupili do finále.