Hlavní obsah

Milimetry od medaile. Přívratský ve finále malorážky končí čtvrtý

Aktualizováno

Ani teď to necinklo. Přitom chybělo pár milimetrů. Jiří Přívratský se ve třípolohové střelbě z libovolné malorážky na 50 metrů statečně rval o cenný kov. Třiadvacetiletého rodáka z Ostravy však srazily chyby na úvod poslední polohy vestoje. Poté sice ještě zabojoval a posunul se na čtvrté místo, ale na bronz mu chybělo sedm desetin bodu. Zlato slaví vítěz kvalifikace Číňan Liou Jü-kchun.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Střelec Jiří Přívratský útočil na medaili během závodu v třípolohové střelbě na 50 metrů, nakonec mu jeho výkon stačil na 4. místo.

Článek

Zatímco v kvalifikaci se Přívratský v první poloze vkleče dost trápil, tentokrát se mu v ní celkem dařilo. V úvodních pěti ranách zapsal dohromady 51,3 bodu a dělil se o čtvrté místo. Pak si sice neodpustil dvě devítky a propadl se na chvost osmičlenného startovního pole, ale závěrečnou sérii zvládl nejlépe ze všech a díky 52 bodům se posunul na pátou pozici, pouhý půlbod od druhého místa.

Poté přišla jeho oblíbená poloha vleže. A Přívratský to v úvodu dokazoval, nástřely 52,9 a 52,9 byly úplně ty nejvyšší a český reprezentant se rázem vyšvihl na dělenou druhou příčku. Až ve třetí sérii si neodpustil drobné zaváhání, přesto po zisku 51,8 bodu držel čtvrté místo, pouhou desetinu od třetího Ukrajince Kuliše.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Jiří Přívratský během finále třípolohové malorážky na olympijských hrách

Závěr tak nabídl pořádné drama. Zatímco ve středu Přívratského poloha vestoje zachránila a posunul se v ní na postupové příčky, teď ho hrubky v první sérii zradily. Druhá rána mu ulétla a zapsal jen 8,7, následně 9,2 a medaile se mu rázem pořádně vzdálila.

I ve druhé sérii zapsal čtyřnásobný vítěz závodu Světového poháru po dvou devítkách a před eliminacemi držel páté místo. Na čtvrtého Nora Hegga ztrácel bod, na třetího Inda Kusaleho přes dva body.

Přívratský první ranou za 10,4 odrazil nápor šestého Francouze a přiblížil se Norovi na čtyři desetiny bodu. Další ranou ho musel přeskočit, což se mu díky povedenému pokusu 10,5 povedlo. Třetí Ind navíc zachyboval, ale stále držel náskok bodu a jedné desetiny.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Český reprezentant tak měl už pouze jeden pokus, aby se vyšvihl na medailovou příčku. Kusale ovšem zapsal potřebných 9,9 bodu a pojistil si bronz, protože ani perfektní rána by Přívratskému na cenný kov nestačila. Čech tak bere nepopulární čtvrté místo.

O zlato si to rozdali Liou s Kulišem. Ukrajinec se sice před eliminacemi držel v těsném vedení, ovšem začal sbírat devítky, zatímco Číňan pálil suverénně a nakonec zvítězil s náskokem 2,3 bodu.

Druhému z českých zástupců Petru Nymburskému postup do finále těsně unikl, v kvalifikaci skončil se stejným ziskem jako Přívratský (590 bodů) devátý, trefil však méně středových desítek.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Sportovní střelba:
Muži:
Třípolohová malorážka - finále:
1. Liou Jü-kchun (Čína) 463,6
2. Kuliš (Ukr.) 461,3
3. Kusale (Indie)
4. PŘÍVRATSKÝ (ČR)
5. Hegg (Nor.)
6. Kryzs (Fr.)
...v kvalifikaci 9. NYMBURSKÝ (ČR)