Hlavní obsah

Fiala: Rusko nerespektuje žádná pravidla, s účastí jejich sportovců na OH nesouhlasím

Dorazil do Francie, aby se tu potkal s prezidentem Macronem, a přímo od Seiny také sledoval slavnostní zahájení pařížské olympiády. Ještě před večerním programem ale premiér Petr Fiala v doprovodu své manželky i českého velvyslance ve Francii Michala Fleischmanna navštívil Český olympijský dům v parku La Villette. „Tady se nebudou slavit jen úspěchy sportovců, ale hosté se budou seznamovat s českou gastronomií, kulturou a životním stylem,“ řekl Fiala. Mluvil i o odvážném českém oblečení či účasti některých ruských sportovců.

Příjezd českého premiéra Petra Fialy do Českého domuVideo: Robert Sára, Sport.cz

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Nechtěl odhadovat, kolik čeští sportovci získají na olympiádě medailí, ale prý by ocenil, kdyby jich bylo kolem deseti jako v minulosti. Těší se na sledování svého oblíbeného tenisu i atletiky. A premiér Petr Fiala taky přiznal, že ještě v předrevoluční době si s kamarádem vyrobili skateboard, na kterém drandili po ulicích.

Pane premiére, jak se vám líbí Český olympijský dům?

Jak víme z předchozích her, tak naše domy bývají velmi oblíbené, úspěšné a oceňované. Věřím, že to bude tak i v tomto případě. Oceňuji i estetiku, která doprovází českou olympijskou výpravu, ať už je to tady úžasná socha Věry Čáslavské od Davida Černého, nebo kolekce oblečení od Jana Černého. Ta vyvolala velkou a zaslouženou pozornost. Věřím, že získáme spoustu medailí a zase o něco pozvedneme značku České republiky a posílíme naši hrdost.

Co hlavně oceňujete na Českém domě?

Že se lidé mohou podívat na fotografie sportovkyň a sportovců, kteří nás tady reprezentují, ale i na historii. Jsou tu třeba krásné fotografie z té pařížské olympiády před 100 lety. Jsou tu i ukázky našich malých pivovarů, které návštěvníky zaujmou.

Jak hodnotíte účast ruských a běloruských sportovců, kteří tady - byť v hodně omezeném množství - startují?

Já jsem od začátku vyjadřoval jasně nesouhlas s účastí ruských a běloruských sportovců na olympiádě. A jsem rád, že stejná stanoviska zaujal i Český olympijský výbor a Národní sportovní agentura. Pozice České republiky byla jasná. Když se podíváte na výsledek, je nakonec docela přijatelný. Nestartuje tu velká skupina ruských sportovců a podle mých informací jsou to spíše ti, kteří až tak nejsou reprezentanty putinovského režimu a nemohou vystupovat pod ruskou vlajkou. To je správné. Představme si tu olympijskou myšlenku, myšlenku, míru, myšlenku soupeření podle pravidel. Rusko žádná pravidla nerespektuje, agresivně útočí na Ukrajině na civilní obyvatelstvo, to je něco, co prostě nelze tolerovat, a pak si představte, že tady budou ukrajinští sportovci, kteří se nemohli připravovat. Jejich sportovní zařízení jsou rozstřílená a často, aby se připravovali v tréninku, bojují za svou zemi na frontě.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Petr Fiala na prohlídce Českého olympijského domu

Kromě účasti ruských a běloruských sportovců ve Francii se někteří francouzští politici z krajní levice postavili proti účasti izraelských sportovců. Vláda jako celek to odmítla, ministři to odmítli. Vy jste tu debatu sledoval?

Ano a považuji ji naopak za absurdní. Všem, kteří takto uvažují, bych položil otázku, kdo byl nejprve napaden neskutečně brutálním způsobem hnutím Hamás? Byl to Izrael. To je země, která se brání, je to demokratická země a její sportovci mají plné právo se olympiády účastnit.

Na jaké sporty se chcete podívat?

Tenis, kterému jsem se dřív aktivně věnoval a v němž máme velmi úspěšné reprezentantky a máme šanci na medaile. Rád se podívám na atletiku a budu s potěšením sledovat každý sport, kde máme šanci na medaile. Sport nás vždycky, ať už je společnost jakákoliv, naplňuje radostí. Viděli jsme to nedávno na mistrovství světa v hokeji nebo u Barbory Krejčíkové, která tady bude obhajovat zlato. Každý u nás rozumí módě, každý rozumí politice a samozřejmě sportu. Není jednoduché se u nás zavděčit. Měli bychom je podporovat než shazovat, protože kritika bývá často součást naší povahy. Zkusme si uvědomit, kolik je za tím práce a jaký úspěch je se sem jen kvalifikovat.

Příjezd českého premiéra Petra Fialy do Českého domuVideo: Robert Sára, Sport.cz

Kdysi vaši předchůdci uvažovali o olympiádě v Praze. Co vy byste říkal na tento nápad?

To je věc, která se nedá jen tak vystřelit. To vyžaduje obrovské množství příprav a také to vyžaduje neskutečně rozsáhlou infrastrukturu, kterou v tuhle chvíli nemáme. Tak jako o nápadu se o tom bavme, ale v nejbližší době to určitě není reálné.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.