Hlavní obsah

Fenomén, který se zapsal do historie. Kubánský zápasník vyhrál páté zlato a ukončil kariéru

Kubánský zápasník Mijaín López je prvním sportovcem v historii, který kdy vybojoval pět zlatých medailí v jedné disciplíně na olympijských hrách. Po vyhraném posledním finále pod pěti kruhy v Paříži si symbolicky sundal boty a ukončil tím tak svoji dlouhou a úspěšnou kariéru řeckořímského zápasníka.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Kubánec Mijaín López vyhrál v Paříži pátou zlatou medaili z olympijských her, čímž se zapsal do historie.

Článek

Jednačtyřicetiletý López, který 42. narozeniny oslaví 20. srpna, svou úspěšnou kariéru završil tím nejlepším možným způsobem. Ve finále kategorie do 130 kilogramů zdolal Chilana Yasmaniho Acostu.

„Odevzdal jsem to, čemu říkáme naše zbraně. Když člověk zuje wrestlingové boty, zanechává za sebou cestu, po které v nich od mládí šel a vykonával tuhle práci,“ řekl „El Terrible“ pro NBC News.

„Cítil jsem se ale trochu smutný. Je to, jako bych tam zanechal kus svého života. Tomuto sportu jsem se věnoval celý život a proslavil mě po celém světě. Na žíněnce jsem teď zanechal sen, který může být inspirací pro všechny mladé lidi na světě,“ dodal.

López ohlašoval konec již před třemi lety. Od her v Tokiu se nezúčastňoval ani žádných soutěží. Návrat na žíněnky se mu však podařil na jedničku a ve francouzské metropoli přesvědčivě zvítězil.

Lópezův finálový soupeř Acosta po zisku stříbrné medaile nesmutnil, a naopak uznal kvality svého vzoru.

„Jsem jeho fanoušek. Dokonce mi před zápasem radil,“ prozradil.

„Cítím však smíšené pocity. Chtěl jsem vyhrát zlato, ale zároveň ne tolik, protože jsem šel proti legendě a příteli,“ dodal.

Acosta se díky zisku stříbra stal prvním chilským zápasníkem, který vybojoval medaili v řeckořímském zápase.

Nutno říct, že prohrál v boji o zlato s absolutní legendou řeckořímského zápasení. López nenašel pod pěti kruhy přemožitele od her v Pekingu v roce 2008. Dohromady ve váhové kategorii do 120 a 130 kilogramů vybojoval pět zlatých medailí. Mistrovství světa taktéž pětkrát ovládl a vybojoval i tři stříbra.

Jeho posledním přemožitelem je dlouholetý rival Riza Kayaalp z Turecka, jenž nemohl v Paříži startovat kvůli dopingovému nálezu. Kayaalp porazil Lópeze ve finále světového šampionátu v roce 2015.

Mezi kubánskými sportovci je „El Teribble“, jak se Lópezovi přezdívá, považován za absolutní modlu. To dokazuje i fakt, že na čtyřech posledních olympijských hrách včetně těch v Paříži byl vlajkonošem své země.

Pětinásobný olympijský zlatý medailista se narodil ve městě Pinar Del Rio na západě Kuby. Svůj první velký titul vyhrál už v roce 2003 na Panamerických hrách. V roce 2004 se také poprvé představil pod pěti kruhy, když zápasil na hrách v Athénách. Tam však tehdy ještě vypadl ve čtvrtfinále s Rusem Baroyevem.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Související témata: