Hlavní obsah

Favoritky silničního závodu zaskočila Američanka, Kopecký dojela ve čtvrté desítce

Silniční závod cyklistek na olympijských hrách v Paříži vyhrála s takřka minutovým náskokem Američanka Kristen Faulknerová. Stříbro vybojovala v těsném spurtu tří závodnic Nizozemka Marianne Vosová před Belgičankou Lotte Kopecky.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Česká reprezentantka Julia Kopecký

Článek

Jediná Češka na startu Julia Kopecký, která brzy oslaví teprve dvacetiny a byla nejmladší účastnicí závodu na 158 kilometrů, obsadila 36. místo. Na Faulknerovou ztratila při své olympijské premiéře v závodě s hromadným startem přes sedm a půl minuty.

O medailích se začalo rozhodovat přibližně 20 kilometrů před cílem, když z vedoucí skupinky vyrazily sedmatřicetiletá legenda Vosová s další všestrannou závodnicí Maďarkou Blankou Vasovou. Náskok se jim dařilo zvolna navyšovat, ale pak se začal naopak tenčit.

Když chybělo do finiše deset kilometrů, měly obě ještě 25 sekund k dobru, ale 3,4 kilometru před cílem je dohnala silná dvojice Kopecky a Faulknerová. Američance pak stačilo jen půl kilometru, aby se nadechla k rozhodujícímu nástupu a získala první medaili pro USA ze silničního závodu žen po 40 letech.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Z vedoucího kvarteta se poměrně snadno odpojila i díky tomu, že zbývající trio favoritek taktizovalo namísto snahy nástup Faulknerové zachytit. Ta si pak mohla celkem v klidu dojet pro zlato. Zaskočila za krajanku Chloé Dygertovou, která spadla stejně jako v časovce, v níž ale dokázala vybojovat alespoň bronz.

O takřka minutu později se pod Eiffelovou věží odehrál mimořádně dramatický spurt, po němž ani samotné závodnice nevěděly, zda mají medaili a jaké hodnoty. Olympijská vítězka z Londýna 2012 Vosová oslavila stříbro, Kopecky vydřela pro Belgii díky bronzu historicky první medaili v silničním závodě žen. Smutná zůstala Vasová, která byla stejně jako v sobotu její krajan Attila Valter čtvrtá.