Hlavní obsah

Famózní překonání světového rekordu. Pak Číňan čelil dotazům ohledně dopingu

Bylo to vyvrcholení středečního plaveckého olympijského programu. Devatenáctiletý Číňan Pchan Čan-le ovládl královskou disciplínu 100 metrů volným způsobem ve světovém rekordu 46,40 a o čtyři desetiny překonal vlastní dosavadní maximum z února letošního roku. Ihned po doplavání však čelil sice nepříjemným, ale ve světle událostí posledních měsíců logickým otázkám ohledně dopingu.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Čínský plavec Pchan Čan-le ovládl na olympiádě v Paříži kraulařskou stovku ve světovém rekordu 46,40.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Atmosféra byla bouřlivá, domácí fanoušci hnali kupředu Maxima Grousseta a mohutné podpory se dočkali i Američané Jack Alexy s Chrisem Gulianem. Jenže po doplavání La Défense Arena divně ztichla. Nejen kvůli tomu, že ani jeden ze tří zmíněných na medaili nedosáhl.

Lidé nevěřícně koukali, dívali se kolem sebe a zírali na světelné tabule. Světový rekord mladého Číňana šokoval snad úplně všechny. Navíc o čtyři desetiny, což je ve sprintu pořádná porce. A v bazénu, který sami plavci mnohdy označují za pomalejší.

„Jsem velmi překvapen, že se mi něco takového povedlo. Byl to kouzelný okamžik,“ řekl Pchan po závodě. Musel se však vyjádřit i ke kontroverznějším záležitostem.

V dubnu totiž novináři z deníku New York Times a německé televizní stanice ARD odhalili, že 23 čínských plavců mělo v roce 2021, pár měsíců před olympiádou v Tokiu, pozitivní test na trimetazidin, jenž se vyskytuje například v lécích na srdce. A je zakázaný.

Čínská antidopingová agentura o výsledku vyrozuměla tu světovou (WADA) i světovou plaveckou federaci s dodatkem, že šlo o důsledek kontaminace z hotelové kuchyně. Obě organizace vysvětlení přijaly a po konzultaci s experty se proti rozhodnutí čínské strany neuložit plavcům tresty neodvolaly.

WADA čelila kritice a nechala vše nezávisle prověřit. Před startem her v Paříži informovala, že nové přezkoumání pochybení neprokázalo, prý neexistovaly věrohodné důkazy o provinění sportovců. Připomeňme, že čínští plavci získali v Tokiu šest medailí včetně tří zlatých.

Jméno Pchana na seznamu nefigurovalo, přesto se ho novináři na toto téma zeptali. „Nemyslím si, že kauza měla na mě či mou přípravu nějaký dopad. Loni jsem absolvoval 29 testů, žádný z nich neměl pozitivní nález. Od května do července tohoto roku jsem podstoupil 21 testů a výsledek stejný. Všechno proběhlo standardně, žádný velký problém,“ vysvětloval světový rekordman.

O to více si prý váží toho, co pro svou zemi dokázal. „Pro Čínu znamená zlatá medaile hodně. Podal jsem perfektní výkon, je to osvěžení pro všechny členy našeho týmu. Ještě se můžeme pořádně předvést,“ konstatoval Pchan.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.