Hlavní obsah

Expertka o Ledecké: Je z jiné planety. Ví, že je na snowboardu nejlepší a obdivuji její zabejčenost

Ona sama je českou průkopnicí disciplíny, které teď země bez velehor díky Ester Ledecké vládne světu. A tak snowboardistka Petra Elsterová, účastnice olympiády v Turíně 2006, bedlivě sledovala úterní cestu české hvězdy za zlatem v paralelním obřím slalomu. "Ester je z jiné planety, nedala nikomu sebemenší šanci. Je famózní a je to fantastický úspěch," říkala Elsterová nadšeně v pořadu Ledový Peking, který na Sport.cz pravidelně mapuje olympijské dění.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ester Ledecká se zlatou medailí za triumf v paralelním slalomu.

Článek

Elsterová nabídla v pořadu i odborný pohled a upozornila, že Ledecká v poslední době výrazně zapracovala na svých startech. "Odrazí se, má obrovskou sílu a už v první bráně vede." Zároveň popisuje, že Češka má mužské pojetí jízdy, používá i mužský - tvrdší - snowboard a využívá své fyzické připravenosti. "Je o level jinde než ostatní holky." A dokonce tipuje, že by Češka patřila mezi 16 nejlepších na světě, i kdyby závodila s muži.

Ester je z jiné planety, říká průkopnice českého snowboardingu Petra ElsterováVideo: Sport.cz

Ta kombinace je pro ostatní soupeřky zničující, což bylo vidět i při samotných vyřazovacích jízdách. Sokyně musely jet na hranici svých možností, kupily chyby. "Postavit se do startovní brány vedle Ester asi pro ně není úplně psychicky dobré, a tak ztrácejí. Navíc si Ester na snowboard odskočí párkrát za sezonu a vyhraje, nejhůř je druhá. To musí být pro ně demotivující a jejich psychiku to nahlodá."

Drží jí palce, aby dál kombinovala snowboard i lyže, protože jí to evidentně pomáhá. "Snowboarding dává Ester klid vítězství, protože ví, že je v něm nejlepší. A já ji obdivuji za její píli, zabejčenost, jak si jde za svým cílem, že se nechce vzdát lyží ani snowboardu, i když jí to hodně lidí rozmlouvalo," řekla Elsterová, podle které je nyní Ledecká viditelně vstřícnější, usměvavější a víc si závodění užívá.

Záznam: Ledový Peking - 6. díl nového pořadu Sport.czVideo: Sport.cz

Související témata: