Hlavní obsah

Vacek vyrovnal české olympijské maximum. Zlato v časovce slaví Evenepoel

Aktualizováno

Mistr světa v časovce potvrdil v této disciplíně na olympijských hrách v Paříži roli největšího favorita. Belgický cyklista Remco Evenepoel stejně jako na loňském šampionátu porazil Itala Filippa Gannu, třetí skončil další Belgičan Wout van Aert. Výborně se předvedl 22letý český talent Mathias Vacek, jenž 11. místem vyrovnal nejlepší český výkon v historii olympijských časovek v podání Leopolda Königa z Ria z doby před osmi lety. Na elitní desítku Vackovi chyběly pouhé tři desetiny sekundy.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Olympijskou časovku v Paříži ovládl Belgičan Remco Evenepoel.

Článek

Berounský rodák vyjel na zmáčenou trať jako desátý. A už první mezičas naznačil, že český šampion v časovce přijel do Paříže v dobré formě. Doposud vedoucího Ira Ryana Mullena porážel o pět sekund, za sebou nechával i tak zvučná jména, jako jsou Kanaďan Derek Gee, Dán Mattias Skjelmose nebo Francouz Kevin Vauquelin, vítěz etapy na Tour.

Vackův náskok se sice mírně ztenčoval, do cíle přesto dorazil s náskokem vteřiny a půl za Mullena. A pak už jen čekal, co předvedou jeho konkurenti, velké hvězdy cyklistického světa.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Český cyklista Mathias Vacek na trati olympijské časovky v Paříži

Na křesle pro vedoucího závodníka se ve finiši držel přes čtvrthodinu, než dorazil švýcarský časovkářský specialista Stefan Bisseger. A vzápětí všechny o více než minutu převálcovala belgická mašina Wout van Aert.

Na trati však zbývalo ještě deset závodníků včetně mistra světa v časovce Remca Evenepoela, který na mezičasech porážel i své největší soupeře Itala Filippa Gannu nebo Joshe Tarlinga, jehož zdržel defekt. A právě výměna kola zřejmě 20letého Brita stála olympijskou medaili, na van Aerta ztratil pouhé dvě sekundy.

Záludnými zákrutami se však v tu chvíli ještě řítili Ganna s Evenepoelem. A byl to 24letý Belgičan, který stejně jako na mistrovství světa nebo nedávné Tour de France, kde skončil celkově třetí, potvrdil své úžasné časovkářské kvality. V cíli zaťal pěst a mohl slavit.

Výsledky silniční cyklistiky

Muži - časovka (32,4 km):

1. Evenepoel (Belg.) 36:12

2. Ganna (It.) -15

3. Van Aert (Belg.) -25

4. Tarling (Brit.) -27

5. McNulty (USA) -1:04

6. Bissegger (Švýc.) -1:26

7. Oliveira (Portug.) -1:31

8. Küng (Švýc.) -1:35

…11. M. Vacek (ČR) -1:43.