Hlavní obsah

Emmons se vyjádřil k rozchodu s českým biatlonem. Teď je na olympiádě a neví, co bude dál

Zatímco jeho manželka Kateřina seděla ve studiu Sport.cz, Matthew Emmons dohlížel na olympijské střelnici v Chateauroux na svou svěřenkyni Mary Tuckerovou, mimo jiné přítelkyni českého reprezentanta Jiřího Přívratského. Následně věnoval redaktorovi Sport.cz několik minut a vrátil se i ke svému konci u tuzemského biatlonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Střelecký trenér Matthew Emmons během tréninku žen při mistrovství světa 2024 v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Článek

Chateauroux (od našeho zpravodaje) - Olympijský vítěz z Atén 2004 ve střelbě z malorážky na 50 m vleže Emmons působil u českého biatlonu od roku 2022. Zejména jako střelecký kouč mužského výběru a následně úžeji spolupracoval i se ženami. Jenže v březnu došlo k rozvázání spolupráce, oficiálně na Emmonsovu vlastní žádost.

„Důvodem byl čas strávený mimo domov,“ říká. S manželkou Kateřinou, rozenou Kůrkovou a olympijskou vítězkou z roku 2008, mají čtyři děti, přičemž nejstarší Julie se narodila v roce 2009.

„Kačka s nimi byla sama doma a prostě nešlo, abych cestoval tak často pryč. Bylo to více, než jsem chtěl a očekával. Mám rád práci se sportovci, bylo to skvělé, ale musím trávit více času doma,“ popisuje.

Sportovci si spolupráci s Emmonsem pochvalovali, jenže svazový předseda Jiří Hamza v posezonním rozhovoru pro Sport.cz uvedl, že střelba se na základě čísel objektivně zhoršila. Dodal, že rošády v realizačních týmech jednoznačně nastanou.

„Tohle jsme vůbec neřešili. Vím, že chtěli nějaké změny, ale to nechám na nich, není to moje věc,“ tvrdí s odstupem času Emmons.

Rodáka z New Jersey následně oslovili Američané, zda nemá prostor a chuť pomáhat s přípravou střelců směrem k pařížské olympiádě. Výzvu přijal a vzal si pod svá křídla například Mary Tuckerovou, partnerku Jiřího Přívratského, jenž ve čtvrtek obsadil na hrách čtvrté místo v třípolohové střelbě z libovolné malorážky na 50 metrů.

Zdá se vám, že cestování možná neubylo? „Naopak! Byl jsem na začátku června na Světovém poháru v Mnichově, ale jinak většinou doma. Až teď olympiáda,“ popisuje Emmons.

V Chateauroux bedlivě sledoval i bramborový závod 23letého Přívratského. „Jasně, byl jsem tam a fandil!“ O tom, že si český reprezentant zapomněl zapnout řemínek, což ho zřejmě připravilo o medaili, říká: „Malá chyba, ale Jirka je člověk, který dělá svou práci nejlépe, jak umí. Uvědomuje si, že na sobě musí makat.“

Po skončení finále spolu mluvili. Sám Emmons moc dobře ví, jaké to je být na olympiádě čtvrtý. V Pekingu 2008 jasně vedl, jenže mizernou poslední ránou se propadl až pod stupně vítězů.

„Znám ten pocit. Trochu to bolí, ale Jirka za sebou nemá špatný závod. Měl sice horší věci, ale zase mnoho výborných. Je mladý, talentovaný a vidím v něm všechno, co střelec potřebuje. Budoucnost má před sebou,“ konstatuje Emmons.

U amerického týmu byl jen na výpomoc směrem k olympiádě. Co bude dál?

„Uvidíme, jestli budu pokračovat ve střelbě, nebo třeba v biatlonu, kdo ví. Nevím, co vůbec budu chtít, jestli mě bude chtít nová šéfka americké střelby. Záleží na zájmu i penězích. Jsem otevřený dělat i něco úplně jiného. Život je krátký, ale sport mám rád,“ shrnuje.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.