Hlavní obsah

Vydařená česká veslařská neděle. Postupují dvojskif lehkých vah i dvojka bez kormidelnice

Aktualizováno

Vydařený víkend prožilo na olympijských hrách v Paříži české veslování. Na sobotní postup mezi dvanáctku nejlepších dvojskifu Lukšová, Šantrůčková navázaly o den později další dvě posádky. Přímo do semifinále prošel z druhého místa v rozjížďce dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem, třetí pak dojely Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou na dvojce bez kormidelnice.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Veslařky Radka Novotníková a Pavlína Flamíková během své rozjížďky

Článek

Devětadvacetiletá Novotníková s o čtyři roky mladší Flamíkovou se od začátku dvoukilometrového závodu držely za suverénními Rumunkami. V závěru jim sice lehce docházely síly, takže na posledních metrech se před ně dostaly o setinu vteřiny na Irky, postup si ale pohlídaly. Čtvrté Britky, které musejí do oprav, na ně ztratily vteřinu a půl.

Semifinále čeká svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského ve středu.

Postup do semifinále slaví i nejúspěšnější česká veslařská posádka posledních let Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil na dvojskifu lehkých vah. Ve své rozjížďce nestačili jen na favorizované Italy Oppa se Soaresem a těžké kritérium, kdy přímo do semifinále postoupily jen dvě nejrychlejší lodě, tak zvládli. A to si ještě díky bezpečnému náskoku na další tři posádky mohli v závěru dovolit lehké polevení.

I svěřenci kouče Michala Vabrouška pojedou svou semifinálovou jízdu ve středu.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.