Hlavní obsah

Jediná Evropanka mezi elitou. Rozhodně není konec, burcuje Seemanová

Šanci zlepšit šesté místo z olympiády v Tokiu bude mít v pondělí večer na dvoustovce volným způsobem nejlepší česká plavkyně Barbora Seemanová. „Chci si vylepšit osobní rekord, to je určitě můj sen,“ říká před finále, kde bude jedinou Evropankou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Barbora Seemanová z ČR na olympiádě v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Seemanová už v sobotu posunula české maximum na stovce motýlkem a v neděli tak povzbuzena dobrým výsledkem vlétla do své elitní disciplíny. Postup z rozplaveb si pohlídala s přehledem a v následném semifinále obsadila celkově šesté místo.

Na umístění mezi elitní osmičkou jí stačil čas 1:56,06, kterým za osobním a českým rekordem vytvořeným letos v květnu zaostala o 94 setin sekundy. „Moc si cením, že jsem ve finále na druhé olympiádě za sebou. Je vyplavané za odměnu,“ popisuje.

Dvojnásobná mistryně Evropy z nedávného šampionátu v Bělehradě začala semifinále výborně, na mezičasech po 50 i 100 metrech byla první. Pak se před ni dostala nakonec vítězná Američanka Weinsteinová.

„Závod mohl být určitě lepší. Jel se mi technicky dobře, ale přepálila jsem první půlku,“ přiznává. Po vylezení z vody prý nebyla v pohodě, ale tak tomu bývá, když se sportovec vydá na maximum. „Síly na finále určitě budou,“ slibuje 24letá reprezentantka.

Jak bylo zmíněno, před třemi lety v Tokiu obsadila Seemanová na dvoustovce šesté místo. Do pařížského závodu vstupovala ze startovního pole jako pátá nejrychlejší žena letošních světových tabulek. „Postup je super, ale nemám vůbec konec. Čeká mě nejdůležitější část a to je finále. Teď se na nic jiného nesoustředím a všechno budu hodnotit až po jeho doplavání,“ konstatuje.

Boj o medaile je na programu v pondělí večer krátce před tři čtvrtě na deset, až na závěr celého bloku. Seemanovou čekají na hrách ještě dvě disciplíny, konkrétně stovka volným způsobem a úplně na konec dvě stě metrů polohově.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.