Hlavní obsah

Česká výprava oznámila jména vlajkonošů

Aktualizováno

Jeden z největších otazníků provázející období před startem olympijských her je odtajněn, česká výprava už ohlásila jména svých dvou vlajkonošů. Na páteční originální ceremoniál v Paříží přivedou české olympioniky už podruhé judista Lukáš Krpálek a poprvé v historii zástupkyně lukostřelby mistryně světa Marie Horáčková.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Krpálek v nástupní olympijské kolekci

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Olympionici si dvojici vlajkonošů, což je novinka od minulých her v Tokiu, tradičně sami zvolili při hlasování. Vybírali mezi jedenácti sportovci, kteří se slavnostního zahájení zúčastní a jsou ochotni se čestné role ujmout.

Dvojnásobný olympijský vítěz Krpálek už dobře ví, co tato úloha obnáší, vyzkoušel si ji před osmi lety v Rio de Janeiru. Posledním sportovcem, který nesl vlajku na dvou olympiádách, byl diskař Imrich Bugár v Moskvě 1980 a v Soulu 1988.

Krpálek se o svém zvolení dozvěděl po telefonu, do Paříže letí až ve čtvrtek. Sám hlasoval pro svého kamaráda, rovněž šampiona z Tokia Jiřího Prskavce, který se o roli vlajkonoše rovněž ucházel. „Ale je to pro mě samozřejmě pocta. Nést vlajku na olympiádě, to je to nejvíc,“ prohlásil Krpálek.

Horáčková v Paříži startuje na své druhé olympiádě, nominaci na vlajkonošku ji oznámil šéf výpravy Martin Doktor. „To je splněný sen, pecka,“ radostně zavýskla.

Byla adeptkou na pozici vlajkonošky už před třemi lety v Tokiu, spolu s gymnastkou Anetou Holasovou. Obě ale skončily v karanténě a na zahájení nemohly. Tehdy pod pěti kruhy debutovala, po loňském zisku titulu mistryně světa do Paříže dorazila už v pozici jedné z medailových adeptek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukostřelkyně Marie Horáčková během slavnostního vyhlášení ankety Sportovec roku

„V Tokiu to bylo smutné. Teď jen doufám, že se nestane nějaké faux pas a vlajka se nám nezamotá,“ doufá. Při plavbě lodí by se nic podobného stát nemělo, žerdě budou k plavidlu připevněné. A pak bude spoléhat i na svého statného parťáka Krpálka.

„Lukáš je silný, kdyžtak mě podrží. Navíc je to pro mě srdcovka, moc si ho vážím, i když se zatím moc neznáme,“ těší se Horáčková.

Jako jediná bude mít během slavnostního zahájení už vstup do soutěží za sebou, kvalifikační závod ji čeká ve čtvrtek, pak má ale lukostřelba dva volné dny, a tak ji v účasti na dlouhém ceremoniálu nic nebrání.

Slavnostní zahájení bude probíhat netradičně, výpravy poplují na lodích po řece Seině a nástup proběhne na náměstí Trocadéro. Jisté je, že česká vlajka bude vlát vysoko, však Krpálek měří 198 centimetrů a Horáčková se svými 179 cm také patří k vyšším ženám ve výpravě.

Vlajkonoši Česka na letních olympiádách
1996 Václav Chalupa (veslování)
2000 Martin Doktor (kanoistika)
2004 Květoslav Svoboda (plavání)
2008 Štěpánka Hilgertová (vodní slalom)
2012 Petr Koukal (badminton)
2016 Lukáš Krpálek (judo)
2020 Tomáš Satoranský (basketbal) a Petra Kvitová (tenis)

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.