Hlavní obsah

Drtivý triumf boxerské „neženy“ vyvolává ve světě bouři. Reaguje medailistka i Musk

Jméno alžírské boxerky Imán Chalífové plní světová média. Její zápas s Angelou Cariniovou na olympijských hrách v Paříži trval pouhých 46 vteřin. Italka zápas vzdala poté, co inkasovala dvě drtivé rány od své soupeřky. „Musela jsem si zachránit život. Takové rány jsem v životě necítila,“ říkala zraněná Cariniová, které se ve světě dostává mohutné podpory.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Alžírská boxerka Imán Chalífová se stala terčem obrovské kritiky.

Článek

„Celé je to šokující. Od MOV se jedná o krvavou ostudu. V podstatě legalizovali bití žen. To musí skončit!“ napsala na sociální síti X bývalá britská plavkyně Sharron Daviesová.

„Dokud se ženy nedají dohromady a neřeknou „dost“, bude s námi nadále zacházeno jako s druhou třídou. Muži by nikdy nedovolili, aby jejich sport byl zničen,“ dodala stříbrná medailistka z olympijských her v roce 1980.

Na celou situaci ohledně Chalífové, která v loňském roce byla diskvalifikována z boxerského mistrovství světa kvůli vysoké hladině testosteronu, reagovala i spisovatelka J. K. Rowlingová. Ta je známá pro svou kritiku v otázkách transgenderové problematiky a zveřejnila video z již zmíněného zápasu.

„Podívejte se na to a pak vysvětlete, proč vám nevadí, když muž bije ženu na veřejnosti pro vaše pobavení. Tohle není sport. Od šikanujícího podvodu v červeném až po organizátory, kteří umožnili, aby se to stalo, jsou to muži, kteří si libují ve své moci nad ženami,“ rázně se vyjádřila.

Reakci si neodpustil ani světoznámý miliardář a majitel Tesly či sociální sítě X Elon Musk. Ten má k této problematice sám blízko, jelikož jeho dcera prošla genderovou přeměnou. Miliardář nedávno přiznal, že s dcerou, která dříve byla chlapcem, nemá dobrý vztah, a stal se z něj veliký kritik transgenderové ideologie.

Pětadvacetiletá italská boxerka po zápase odmítla Chalífové podat ruku a spustily se jí slzy.

„Mohl to být zápas mého života, ale musela jsem říct dost, abych si zachránila život. Takovou bolest jsem v životě necítila,“ řekla zdrcená italská olympionička.

Britský deník Daily Mail vydal vyjádření Italky, z kterého vyplývá, že z boje neodešla z důvodu protestu proti soupeřce, nicméně naléhala na MOV, aby rozhodnutí o startu Chalífové na turnaji zvážil.

Mezinárodní olympijský výbor, který stanovuje pravidla pro start, ve svém prohlášení ale trval na tom, že Chalífová splňovala „všechny podmínky způsobilosti a vstupní předpisy“.

Jeden z představitelů MOV na začátku tohoto týdne dodal, že „podle pasu jsou to ženy“, aby rozptýlil obavy před zápasem.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Je podle vás správné, že Imán Chalífová boxuje na olympijských hrách v turnaji žen?
Ano
1,9 %
Ne
98,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26060 čtenářů.