Hlavní obsah

Dostál vstoupil mezi největší legendy! Medailí má jako Zátopek, Železný už není sám

Ve 31 letech definitivně vstoupil mezi nejúspěšnější osobnosti historie českého sportu! Od Londýna 2012 do Paříže 2024 přivezl kajakář Josef Dostál celkem pět olympijských medailí ve třech disciplínách včetně té nejcennější.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Josef Dostál zažíval medailovou radost na olympiádě už popáté. Ta pařížská byla největší.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Jako benjamínek v sestavě čtyřkajaku pomohl nastartovat parádní českou éru této disciplíny. S Janem Štěrbou, Danielem Havlem a Lukášem Trefilem se radoval z bronzu v Londýně 2012 i Riu 2016, kde navíc přidal stříbro na singlu.

Ten se mu nepovedl podle představ v Tokiu, ale náladu si spravil s Radkem Šloufem na deblkajaku bronzem. A jeho pařížská famózní cesta za zlatem je v čerstvé paměti.

„Mně se teď několikrát zdálo, že mám medaili. Byl jsem z toho neuvěřitelně šťastný a měl jsem krásný pocit. Ale chtěl jsem ho mít i po závodě,“ popisoval Dostál.

„Do závodu jsem vstupoval s tím, že čtvrté páté místo je jisté. Kdybych jel fakt pěkně, medaile může spadnout. Trošku už jsem to vzdával, že asi nebudu patřit do okruhu olympijských vítězů, ale že pět medailí by bylo hezkých. No a teď jsem pětinásobný medailista a ještě k tomu šampion. Hustý, fakt hustý,“ opakoval a kroutil u toho hlavou.

Nejvíc medailí z letních her má v české a československé historii nedostižná gymnastka Věra Čáslavská s jedenácti kovy včetně sedmi zlatých. Ale za ní už je s pěti medailemi Dostál vedle čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka a gymnasty Ladislava Váchy, šampiona na bradlech z Amsterdamu 1928.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Dostál je zároveň druhým českým sportovcem, který dokázal přivézt medaile ze čtyř letních olympiád (na ZOH ještě Martina Sáblíková). Tím do soboty jediným byl trojnásobný oštěpařský šampion Jan Železný. A to Dostál ještě končit neplánuje…

„Je to samozřejmě skvělá bilance, ale mě spíš zajímá tenhle výsledek, který přebil úplně všechno, co předtím zajel. Protože tohle je v rychlostní kanoistice nejvíc,“ dobře věděl šéf české výpravy Martin Doktor. Však sám olympijské zlato dvakrát získal před 28 lety v Atlantě.