Hlavní obsah

Domácí plavec medailovým králem olympiády v Paříži

Z pařížského bazénu bral k radosti domácího publika celkem pět medailí, z toho čtyři zlaté. Teprve 22letý Francouz Léon Marchand jako teprve čtvrtý plavec v historii vyhrál hned čtyři disciplíny na jedné olympiádě.

Foto: Abdul Saboor, Reuters

Francouz Léon Marchand jako teprve čtvrtý plavec v historii vyhrál hned čtyři disciplíny na jedné olympiádě.

Článek

Srovnání s legendami Michaelem Phelpsem, Markem Spitzem a Kristin Ottovou se ale bránil. „Pro mě je naprosto šílené připustit, že jsem dosáhl podobnou věc jako největší osobnosti plavecké historie,“ prohlásil Marchand, jenž ovládl polohové závody na 200 i 400 metrů a další zlata přidal na motýlkářské a prsařské dvoustovce.

„Měl jsem v sobě i díky fanouškům spoustu energie a zaplaval čtyři kouzelné závody,“ dodal Francouz, jenž do sbírky přidal i bronz ze štafety. Připravuje ho bývalý Phelpsův americký kouč Bob Bowman. „Mají společný výjimečný styl plavání i to, že jejichž výkon se s rostoucím tlakem ještě zlepšuje,“ dopustil se trenér Marchandova srovnání se svým krajanem, majitelem neuvěřitelných 23 zlatých olympijských medailí.

Pěknou sbírku cenných kovů si v pouhých sedmnácti letech založila všestranná kanadská plavkyně Summer McIntoshová, která stála na stupních v Paříži po všech čtyřech vystoupeních, přitom šlo o obě polohovky, kraulařskou i motýlkářskou trať. „Musela jsem věřit sobě a svému tréninku. Za týden mám narozeniny a nejlepší dárky jsou ty, které si sama obstarám,“ smála se. Na rozdíl od dalších plaveckých sběratelek medailí si nepomohla žádným cenným kovem ze štafety.

Novozélandská kanoistka Lisa Carringtonová proměnila stejně jako minule v Tokiu všechny tři starty v triumf. „Tlak byl velký a upřímně řečeno ani nevím, jak jsem to dokázala. Musíte být opravdu dobří a věřit tomu, že jste perfektně připravení,“ řekla už osminásobná olympijská vítězka.

Stoprocentní úspěšnost ve svých disciplínách měl i nizozemský dráhový cyklista Harrie Lavreysen, jenž na předchozích OH bral rovněž zlato v individuálním i týmovém sprintu, tentokrát přidal i vítězství v keirinu. „Cítil jsem se opravdu hodně silný. Možná to bylo troufalé, ale opravdu jsem na zlatý hattrick pomýšlel. Věděl jsem, že budu potřebovat jet na velodromu téměř dokonale, a řekl bych, že jsem se k tomu hodně přiblížil,“ líčil.

zlatéstříbrnébronzové
Leon MarchandFrancieplavání401
Torri HuskeováUSAplavání320
Mollie O´CallaghanováAustrálieplavání311
Simone BilesováUSAsport. gymnastika310
Summer McIntoshováKanadaplavání310
Šinosuke OkaJaponskosport. gymnastika301
Lisa CarringtonováNový Zélandkanoistika300
Harrie LavreysenNizozemskodráhová cyklistika300