Hlavní obsah

Dojatá zpěvačka málem přepadla přes zábradlí. Mami, to je pro tebe, říkal jí zlatý Dostál

Na tváři měla českou vlaječku a leskly se jí oči. Před pár minutami se jazzová zpěvačka Eva Emingerová stala maminkou olympijského vítěze. A na tribunách areálu Vaires-sur-Marne prožívala chvíle, na které nikdy nezapomene.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Josef Dostál prožívá chvíle pro vyhlášení se svou maminkou Evou Emingerovou.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Svého syna podporuje, kdykoliv jí to program dovolí. Na závodech v Račicích je vždy vidět a slyšet, ale na olympiády jí to zatím nikdy nevycházelo. Když Dostál získal první olympijskou medaili v Londýně, zrovna byla na turné v Kanadě a jeho radost se čtyřkajakem neviděla.

Neletěla přes půl světa do Ria de Janeira, do Tokia by při covidových restrikcích ani nemohla. „Teď už můžu říkat, že jako máma jsem jela na čtvrtou olympiádu, abych ohlídala, jakou mu dají tu medaili, tak myslím, že jsem to ohlídala dobře,“ smála se.

Přitom mohla být na olympiádě už mnohem dřív, jako aktivní sportovkyně. Hrála na vrcholové úrovni volejbal. „Jenže pak komunisti bojkotovali hry v Los Angeles, tak jsem hrozně rád, že tu se mnou mohla být a ta její první olympiáda je zlatá,“ vyznal se Dostál.

Ale byly to pro maminku nervy. „Já se bála radovat dopředu, aby nebyl zase druhý třetí. Do poslední chvilky jsem si nebyla jistá, ale je to krásný sen,“ říkala s dojetím v hlase.

Potkali se po vyhlášení. Emingerová byla na tribuně a její syn se snažil uprosit organizátory, aby ji pustili k němu. Povedlo se. „Pepa mi jen řekl, že ta medaile je pro mě, víc jsme nestihli. Spíš se všichni báli, abych nepřepadla přes to zábradlí,“ smála se pár minut pro ceremoniálu.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

A i při něm ji jako milovnici zpěvu a hudby udělal její syn velkou radost. Hymnu si zazpíval s obrovskou chutí a nadšením. A pořádně nahlas. „Mě už odmala mamka nutila chodit na pódium a já to nesnášel, byl jsem před lidmi nervózní. Ale kdybych dneska nezazpíval, tak bych asi dostal od mámy políček,“ smál se.

„Já byl šťastný, že ta hymna hrála pro mě a můžu si ji zazpívat. I za to, jaká ta hymna je, že se v ní projevuje, jak je ta naše země krásná,“ vyznal se už s vážnou tváří.

A od maminky zpěvačky se dočkal pochvaly. „To bylo přesně ono! Však on se na to strašně těšil, já mu to hrozně přála,“ vyprávěla Emingerová, která zblízka viděla, co všechno její syn pro úspěch obětoval.

„Udělal úplně všechno. Začal ještě víc trénovat, zhubnul, změnil stravu. Věděl, že udělal nejvíc, co jde, a i proto do toho šel se sebevědomím a možná i klidnější. A taky ho obrovsky hnali fanoušci,“ usmála se Emingerová a šla se radovat se svými nejbližšími.