Hlavní obsah

Dny jako na horské dráze. Seemanová jde do boje, trenér líčí ambice

Páteční slavnostní zahájení logicky vynechala. Už v sobotu dopoledne totiž čeká českou plaveckou jedničku Barboru Seemanovou první start na olympiádě v Paříži. Forma? Švýcarský trenér Luka Gabrilo vysvětluje, že závěrečná příprava před přesunem do Francie proběhla optimálně. Ale co udělají transporty a podobné organizační věci, je záhadou.

Víc vím, za čím si jdu. Na olympiádě mě nezajímají věci okolo, ale jen závody, má jasno plavkyně Barbora SeemanováVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Výsledkově se Seemanová naladila dobře, z červnového mistrovství Evropy v Bělehradě si přivezla čtyři medaile včetně dvou zlatých. O několik týdnů dříve na mítinku v Londýně posunula český rekord v její hlavní disciplíně 200 metrů volným způsobem na 1:55,12.

Je Barbora ještě silnější než v Bělehradě?

Snažili jsme se udělat co nejvíce kompletní přípravu. Víte, před Bělehradem to moc dobře nefungovalo, takže jsem byl před mistrovstvím dost skeptický. Teď po soustředění v Šamoríně zase panuje spokojenost, jen kolem odletu jsme byly jako na horské dráze. V neděli jsme trénovali někde v Praze, v pondělí v Podolí a v úterý cestovali do Paříže. Ve středu jsme trávili dlouhou dobu přesunem na bazén. Upřímně ani nevím, kde jsem tyhle čtyři dny byl.

Co z toho plyne?

Kdybyste se mě na formu Báry zeptali minulý čtvrtek na soustředění, tak budu spokojený. Teď přesně nevím. Není to vtip, opravdu nevím, co udělá změna prostředí, jak se projeví tlak olympiády. Když jsme byli na mítinku v Londýně nebo v Bělehradě, všechno známe. Hotel, dopravu, děláme si vše po svém. Tady jsme ve vesnici, malý tým kolem všech těch velkých žraloků. Je důležité se s tím umět vyrovnat. Nechci říkat, že to, co jsme doposud udělali, se nepočítá. Ale v závislosti na posledních dnech se situace trochu mění. V dobrém i špatném.

Chápu správně, že finální příprava na Paříž se povedla?

Jsem s ní velmi spokojen. Po zdravotní stránce nás nic netrápí. Jak jsem řekl, moje jediná otázka je, co udělá poslední týden a zmíněná horská dráha.

Foto: Profimedia.cz

Česká plavkyně Barbora Seemanová

Vraťme se do Londýna a k českému rekordu. Nejednalo se tehdy o jistý peak?

To si nemyslím. Mistrovství Evropy mě pozitivně překvapilo. Následně ale byla Barbora technicky opravdu špatná, týden na šampionátu ji tak trochu zničil. Ale víme, že to bylo z plného tréninku. Teď už nemůžu dělat o moc víc než být pozitivní a plavce morálně podporovat, dávat jim péči, pozornost a důvěru.

Může být tlak na to, že je v ideálním věku na to dosáhnout velkého úspěchu?

Ví to všichni, i ona. Na druhou stranu na ženu je po technické a výkonnostní stránce nejlepší věk už pryč. Ideální je tak od 20 do 22 let. Vedle toho ale Barbora mentálně vyzrála, je odolná. Proto nemyslím, že je na svém vrcholu. To je jen můj názor. Myslím, že aktuální období si opravdu užívá. Je šťastná, že cestuje, že objíždí mezinárodní závody, že dělá tuto práci. To ji posouvá.

Nejprve se ale Barbora představí na stovce motýlkem. Je tam vidina semifinále?

Řeknu vám upřímně, v posledních dvou týdnech před odletem neudělala jediný motýlkový záběr. Zkusili jsme to například minulý rok před Rotterdamem a byl z toho nejlepší čas roku. Tak jsme si řekli, že to uděláme stejně. A semifinále? Hodně záleží na soupeřkách, jak se jim bude dařit. Disciplínu chtěla Bára plavat, nechal jsem to na ní.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

A pak už několikrát omílaná dvoustovka a zatím sedmé místo letošních tabulek. Může přijít útok na medaili?

To bude hodně složité, koukněme se na dosavadní výkony. První dvě Australanky Ariane Titmusová, světová rekordmanka, a Mollie O’Callaghanová jsou prostě jinde. Jak z jiné galaxie. Dvoustovku nepoplave Summer McIntoshová, ale stejně jsou tam další skvělé soupeřky, například Siobhan Haugheyová z Hongkongu. Pořád mají o téměř sekundu lepší časy. Věřím, že čínští plavci budou tentokrát opravdu čistí. Ale uvidíme, jak všechno dopadne, kdo dorazil s jakou formou, kdo bude, a nebude mít zrovna den.