Hlavní obsah

Závodí stovky kilometrů od Paříže. Češky přivítala bouře, vrátí se do doby kamenné

Vnitrozemská Paříž jim odpovídající podmínky logicky nezajistí. A tak jachtaři budou o olympijské medaile bojovat přibližně 800 km jižně ve vzdáleném přístavním městě Marseille. Navíc se musí vypořádat s přísnými pravidly, jaká na největší sportovní akci světa platí.

Foto: Český svaz jachtingu

České jachtařky Sára Tkadlecová a Zofia Burska na tréninku v Marseille před startem olympiády.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - V letovisku na pobřeží Středozemního moře a ve Lvím zálivu vznikla pro jachtaře speciální „olympijská vesnice“, kterou představuje hotel Tulip něco přes kilometr od maríny. Žádné prosluněné počasí ale jachtaře na jihu Francie nepřivítalo.

V neděli se nad Marseille honily bouřky, meteorologové vydali varování před nárazovým větrem, a tak nikdo nemohl vyplout. Až v pondělí se tři české jachtařky dočkaly. Posádku v disciplíně 49erFX ve složení Zofia Burska a Sára Tkadlecová a windsurfařku Kateřinu Švíkovou potěšilo zářící slunce a po silné bouři jen slabé pofukování.

Tudíž mohla začít finální příprava. Burskou a Tkadlecovou vede zkušený Martin Trčka, účastník olympijských her v Aténách 2004 a Pekingu 2008 ve třídě ILCA 7 (Laser). „Z psychického zatížení je to velmi podobné. Kouč má daleko více úkolů, obzvlášť na olympiádě, která je specifická. Je zde daleko víc striktních pravidel během závodu i v zázemí,“ popisuje.

Foto: Český svaz jachtingu

České jachtařky Sára Tkadlecová a Zofia Burska na tréninku v Marseille před startem olympiády

Dále pokračuje s konkrétními detaily. „Běžně koučové používají sofistikovaná zařízení na měření intenzity větru, jeho stáčení či vyhodnocování vývoje počasí. Na olympiádě se nesmí používat nic kromě chytrých hodinek s GPS nebo mobilů. Lehce návrat do doby kamenné, kdy musíte mít bavlnku, kterou kompasem měříte, odkud fouká, a v ruce máte staré dobré stopky. Nesmíme komunikovat s břehem, vysílačky mohou být zaregistrovány u pořadatele, ale nemůžeme do nich téměř nic říkat,“ vysvětluje.

O to důležitější je práce před samotným závodem. Trčka posbíral inspiraci od svých bývalých trenérů. Pro svěřenkyně připravuje standardní výcuc z počasí a pravidel do smysluplného výstupu, tak aby reprezentantky neměly hlavy plné velkého množství informací. „A pak se snažím navést je na správnou cestu, aby ji ale ve finále našly samy,“ dodává.

Začátek olympijské regaty je naplánován na neděli 28. července, a pokud vše půjde podle plánu, medailové rozjížďky pojedou lodě třídy 49er FX ve čtvrtek 1. července a windsurfařky o den později.

„Cílem je podat co nejlepší výkon, být soustředěný a přítomný v daném momentu. Někdo k olympiádě přistupuje specificky, že je pak natolik přemotivovaný a vytváří chyby, které by jindy nedělal. Věřím, že tomuhle se vyhneme. O výsledku se ani nehodlám bavit, ale bude dobrej,“ věští.

A ještě jedna poznámka k místu konání. Kdo by si myslel, že Marseille je nejvzdálenější sportoviště od centra dění, je na omylu. O medaile v surfingu si to sportovci rozdají na Tahiti, na největším ostrově Francouzské Polynésie v Tichém oceánu. Z Paříže je to nějakých 15 tisíc kilometrů.