Hlavní obsah

Diskvalifikovaný dráhař Van Schip dostal za vražení hlavou do soupeře pokutu

Nizozemský dráhový cyklista Jan-Willem van Schip dostal pokutu 1000 franků (27 tisíc korun) za to, že v sobotním bodovacím závodu dvojic na olympijském oválu udeřil hlavou Brita Olivera Wooda. Nizozemci byli už v sobotu kvůli incidentu diskvalifikováni, čeští dráhaři Jan Voneš a Denis Rugovac se tak místo nich posunuli na sedmé místo.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Nizozemci Yoeri Havik (vlevo) a Jan Willem van Schip v akci

Článek

Dvojnásobný mistr světa Van Schip do Wooda prudce strčil hlavou 40 kol před koncem závodu, když kolem Brita, jenž byl právě v nezávodní fázi, projížděl. Wood skončil na zemi, a i když mohl po lékařské prohlídce pokračovat, skončil v madisonu společně s Markem Stewartem devátý.

„Byl jsem naprosto uvolněný a najednou mě zezadu trefil doslova největší jezdec na dráze. Připadal jsem si jako figurína na testování nárazů. Není to můj první pád, ale když vás zasáhne zezadu, když nic nevidíte, je to přece jen něco jiného,“ řekl novinářům Wood.

Na pařížském velodromu to byl druhý konflikt mezi britskými a nizozemskými cyklisty během dvou dnů. V pátečním duelu o bronz ve sprintu označil nizozemský kouč Mehdi Kordi nebezpečný manévr Brita Jacka Carlina v rozhodující vítězné jízdě proti Jeffreymu Hooglandovi za „ragby na kole“.