Hlavní obsah

Díky, mami, jsem teď lepší člověk. Cesta Američana Bednareka od adopce k medailím

Až se ve středu postaví na start semifinále dvoustovky před 80 000 diváků na Stade de France, jednou věcí si je Američan Kenny Bednarek jistý. „Určitě uslyším mámu, jak zakřičí. Slyším ji vždy, bez ohledu na to, kolik je na stadionu lidí,“ usmívá se jeden z největších favoritů. Přitom se nejedná o jeho biologickou matku a sám se jako Bednarek nenarodil.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Američan Kenny Bednarek před rozběhem na 200 metrů v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Na své rané dětství má jen kusé vzpomínky. Jeho matka se ho vzdala, střídal jednu pěstounskou péči za druhou. „A jako dítě moc nechápete, co se děje,“ vzpomínal pak pro magazín People.

Jeho životní cesta konečně nabrala šťastnější cestu ve čtyřech letech, kdy si Kennyho a jeho dvojče Iana z pěstounské péče vyzvedla Mary Ann Bednareková z Tulsy v Oklahomě, která adoptovala celkem čtyři děti.

„Pamatuji si, jak mě pak odvedla do školky a já si pořád říkal, jestli mě vyzvedne, nebo zmizí, jak už se nám to dřív stalo. A když nás odpoledne vyzvedla, tak jsme si s bráchou říkali, že to je dobré,“ vybavuje si.

Nebylo to vždy idylické dospívání. Kenny se potýkal s ADHD i emoční nestabilitou. Sám říká, že se srovnal až před odchodem na univerzitu. „Řešíme spoustu problémů, a když se konečně začneš chovat hezky, tak odejdeš?“ dobírala si ho jeho adoptivní matka. „Někdy jsem musel dospět, ne?“ reagoval se smíchem Bednarek, který místo narozenin slaví den adopce.

Spolu se svým bratrem záhy našel velkou zálibu v běhu. „Vždycky jsme závodili z domu ke knihovně. V zimě klidně přes zamrzlý rybník,“ vypráví.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Na univerzitě kombinoval atletiku s americkým fotbalem, ale po ní už podepsal profesionální kontrakt s firmou Nike, která ho nasměrovala na Floridu do tréninkové skupiny Dennise Mitchella.

Bývalý sprinter z éry Carla Lewise vedl třeba olympijského vítěze na stovce Justina Gatlina či největší hvězdu současného amerického ženského sprintu Sha’Carri Richardsonovou.

Z původně spíše čtvrtkaře Bednareka se stal sprinter na kratších tratích. A konečně mohl začít aspoň částečně vracet své adoptivní matce to, co mu věnovala. „Dokonce si teď mohla pořídit dům, má větší než já,“ usmívá se. „Ale ona ze mě udělala lepšího člověka, bez její lásky a podpory bych tu nebyl,“ vyznal se už s vážnou tváří.

Také se snaží, aby s ním mohla být na všech závodech. „Jen je to složitější, jak běhám po celém světě,“ přiznává Bednarek.

Na „covidové“ olympiádě v Tokiu, kde získal stříbro, s ním být pochopitelně ani nemohla, ale vloni na mistrovství světa v Budapešti už jí zařídil letenky a vstupenky. „Jsem šťastný, že mě mohla vidět i na vrcholné scéně,“ cenil si, když byl na dvoustovce opět stříbrný.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Kenneth Bednarek bude jedním z největších favoritů dvoustovky.

V Paříži má 25letý Kenny „Kung-fu“ Bednarek, jak zní jeho přezdívka, na hlavě opět čelenku ve stylu akčního hrdiny Ramba, po němž pojmenoval i svého psa, a podporu své největší fanynky v hledišti. Na stovce skončil sedmý, na dvojnásobné trati bude zřejmě největším vyzyvatelem svého krajana Noaha Lylese.

Jasno bude ve čtvrtek večer a ve městě Rice Lake ve Wisconsinu, kam se rodina Mary Ann Bednarekové přestěhovala, budou u grilu sledovat finále desítky lidí stejně jako při stovce.