Hlavní obsah

Děsivé obrázky. Světový rekordman skončil na dráze v bezvědomí

V cíli už slavil Maročan Soufiane El Bakkali obhajobu olympijského zlata na 3000 metrů překážek, ale drama se zatím odehrávalo na protilehlé rovince, kde zůstal na dráze jeho největší soupeř a světový rekordman Lamecha Girma z Etiopie. Byl v bezvědomí, třásl se v křeči a sbíhali se k němu zdravotníci. Naštěstí pak přišly i dobré zprávy.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Etiopan Lamecha Girma v péči zdravotníků po finále na 3000 m překážek.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Dramatické olympijské finále stýplu šlo do finiše, do cíle zbývalo 200 metrů. Jenže nad překážkou zakopl Girma, který se snažil o nástup. Ve vzduchu se přetočil a dopadl zády na hlavu.

Ostatní soupeři tak museli po překážce přeskakovat ještě na břiše ležícího bezvládného Girmu, k němuž se seběhli dva zdravotníci a gestem okamžitě volali kolegy s nosítky, na nichž Etiopana za potlesku diváků odnášeli do zázemí stadionu.

„Po pádu byl Lamecha Girma ihned ošetřen zdravotníky na ploše. Naše myšlenky jsou s ním a přejeme mu rychlou rekonvalescenci,“ uvedli organizátoři v krátkém prohlášení.

Dobré zprávy po chvíli přinesl francouzský deník L´Equipe. Podle něj Girma nabral vědomí a dokázal mluvit ještě předtím, než byl převezen na další vyšetření do nemocnice Salpetriere.

Třiadvacetiletý Girma je nejrychlejší v historii na 3000 m překážek i 3000 m v hale, zároveň je stříbrným mužem světového stýplu. Druhý byl na olympiádě v Tokiu i na posledních třech mistrovství světa.

„Doufám, že se etiopský atlet brzy uzdraví. K pádům v naší disciplíně dochází, ale je mi to líto,“ prohlásil zlatý El Bakkali. „V závodě jsem ani nepostřehl, jak vážné to bylo, ani kdo spadl. Modlím se za něj,“ přidal stříbrný Američan Kenneth Rooks.