Hlavní obsah

Další rána pro MOV. Smlouvu neprodlouží ani třetí velký sponzor

Na Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se valí jedna špatná zpráva za druhou. Odvrací se od něj další důležitý finanční partner. Na konci roku s ním neprodlouží smlouvu ani třetí japonský hlavní sponzor Bridgestone. Výrobce pneumatik odchází, stejně jako Panasonic a Toyota. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Prezident MOV Thomas Bach. Ilustrační foto

Článek

Bridgestone byl jedním z patnácti hlavních partnerů MOV od roku 2014, o čtyři roky později začal podporovat paralympijské hry. Na letošních olympijských a paralympijských hrách firma poskytla pneumatiky pro více než 1000 vozidel, které organizátoři ve své flotile používali. Ukončení spolupráce s MOV japonská společnost odůvodnila tím, že se chce více zaměřit na globální motoristický sport.

Dalšími top sponzory MOV jsou společnosti AB InBev, Airbnb, Alibaba, Allianz, Atos, Coca-Cola, Deloitte, Intel, Omega, Procter & Gamble, Samsung a Visa. Japonsko mělo dříve na olympijském sponzoringu významný podíl, ale nyní se MOV při hledání partnerů obrací více do Číny. Peníze získává také z Blízkého východu a Indie.

V olympijském cyklu končícím hrami v Tokiu měl MOV příjmy 7,6 miliardy dolarů (172 miliard korun). Čísla pro následující cyklus do her v Paříži dosud nebyla zveřejněna. Očekává se, že příjmy od top sponzorů vzrostou ze současných dvou na tři miliardy dolarů (68 miliard korun).