Hlavní obsah

Miculyčová bez medaile, skončila šestá. Největší favoritka pohořela

Aktualizováno

Čekání na první českou medaili z olympijských her zatím nekončí. Osmnáctiletá cyklistka Iveta Miculyčová chtěla překvapit ve finále BMX freestyle. První jízdu však pojala příliš na jistotu, ve druhé chtěla zariskovat, jenže nezvládla hned první trik. Ziskem 82,30 bodu obsadila šesté místo z devíti finalistek, a vyrovnala tak dosavadní nejlepší český výkon z Paříže. Zlato slaví Číňanka Teng Ja-wen, největší favoritka Američankou Robertsová vyhořela.

Foto: Esa Alexander, Reuters

Iveta Miculyčová ve své první finálové jízdě BMX freestyle.

Článek

Velmi nepříjemný moment se odehrál už při rozjíždění před samotným finále, kdy se Miculyčová srazila s Američankou a hlavní favoritkou na zlato Hannah Robertsovou. Závodnice najížděly každá z jedné strany na jednu z ramp. Na jejích vrchu se srazily, spadly na zem a zamířily do útrob parku.

Zatímco Miculyčová odjela na kole a ukazovala si na pravé koleno, Američanka odešla po svých s bolestivými grimasami ve tváři a držela se za rameno. Obě se po chvíli vrátily, Američanka však znovu upadla a viditelně rozladěná vedla dlouhé debaty s trenérem.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Iveta Miculyčová se při rozjíždění srazila s Američankou Robertsovou.

Do první jízdy šla talentovaná rodačka z Kostelecké Lhoty trochu zadrženě, chyběla jí rychlost a nepouštěla se do těch nejriskantnějších triků. Ačkoliv výrazně nechybovala, vysloužila si jen 82,30 bodů, čímž zaostala za svým představením v kvalifikaci. Po devíti závodnicích držela páté místo. Hvězdnou Robertsovou potkal další pád, stejně jako Číňanku Sun Ťia-čchi i Francouzku Perezovou.

Pravidla BMX freestyle

V disciplíně park, která je na programu olympijských her podruhé, mají závodnice 60 sekund na co, aby předvedly různé triky na rampách různého typu, plošinách, zábradlích a dalších překážkách. Panel rozhodčích hodnotí nejen složitost a kvalitu provedení triků, ale i originalitu a využití jednotlivých překážek. Stejně jako v kvalifikaci mají cyklistky ve finále k dispozici dvě jízdy. Tentokrát se však jejich bodový zisk neprůměruje, ale počítá se lepší z obou jízd.

Miculyčová chtěla druhou jízdu napálit, všechno nebo nic. Jenže zaváhala přes při prvním skoku jí sjela noha z pedálu, ztratila rychlost a už se ani nerozjížděla, protože věděla, že šance na dobrý výsledek je fuč. Bodový zisk z prvního kola jí stačil na šestou pozici.

Podobný osud potkal i vítězku kvalifikace Robertsovou, která rovněž ve druhé jízdě chybovala a ukončila ji předčasně. Skončila tak až osmá.

Z vítězství se raduje suverénní Číňanka Teng Ja-wen, která by vyhrála oběma jízdami. Tou lepší z nich získala 92,60 bodu. Druhá je s 90,70 bodu Američanka Perris Benegasová, bronz vybojovala se ziskem 88,80 bodu Australanka Natalya Diehmová.

Vítězem freestyle BMX na olympijských hrách v Paříži se stal Argentinec José Torres. Stříbro má Brit Kieran Reilly, bronz Francouz Anthony Jeanjean.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Iveta Miculyčová ve své první finálové jízdě

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Cyklistika:
Freestyle BMX:
Ženy:
1. Teng Ja-wen (Čína) 92,60
2. Benegasová (USA) 90,70
3. Diehmová (Austr.) 88,80
4. Villegasová (Kol.) 88,00
5. Pérezová (Chile) 84,55
6. MICULYČOVÁ (ČR) 82,30
Muži:
1. Torres (Arg.) 94,82
2. Reilly (Brit.) 93,91
3. Jeanjean (Fr.) 93,76
4. Christopher (USA) 93,11
5. Nakamura (Jap.) 90,89
6. Batista (Braz.) 90,20