Hlavní obsah

Další gesto protestu v ženském ringu na OH. Turci oslavují poraženou jako vítězku

Také druhá kontroverzní boxerka z řad „nežen“ Lin Jü-tching z Tchaj-wanu postoupila do finále boxerského turnaje ve své váhové kategorii. V semifinále vyhrála nad Esrou Yildizovou z Turecka 5:0 na body. Turecký olympijský svaz prohrané zápasnice však hlásí: „Pro nás jsi vítězka.“

Foto: Paul Childs, Reuters

Boxerka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu (vlevo) postoupila v turnaji do 57 kilogramů do finále.

Článek

Yildizová semifinálový boj s Jü-tching jednoznačně prohrála. A už se zdálo, že k další kontroverzní dohře nedojde. Soupeřky si podaly ruce a turecká boxerka se dokonce dala do řeči s trenérem Tchajwanky.

Když se však turecká zápasnice vracela na svoji stranu ringu a rozhodla se odcházet, stejně jako předešlá soupeřka Jü-tching proťala prsty do „X“ na znamení chromozomů XX, které na rozdíl od mužů mají v DNA výhradně ženy.

Yildizová nechtěla komentovat své gesto, ale zástupci Tureckého olympijského výboru se k celé situaci vyjádřili na sociálních sítích rýpavým příspěvkem.

„Naše reprezentační boxerka získala olympijskou bronzovou medaili tím, že v semifinálovém zápase žen do 57 kilogramů porazila tchajwanskou soupeřku,“ napsali, byť Yildizová prohrála 0:5 na body.

Ani kontroverzní zápasnice se nechtěla přímo vyjadřovat, ale letmo zmínila, že veškeré nadávky ignoruje a soustředí se na další zápas.

„Beru to krok za krokem, soustředím se na každý zápas. Je třeba se chopit každé příležitosti v ringu a nic jiného neřešit. Potom můžu usilovat o vítězství až do samotného konce,“ řekla Jü-tching pro NBC News.

Prezident MOV Thomas Bach na tiskové konferenci jasně řekl, že „odsuzuje“ nenávistné chování proti oběma kontroverzním boxerkám.

„Máme dvě boxerky, které se narodily jako ženy, které byly vychovány jako ženy, které mají pas jako ženy a které soutěžily mnoho let jako ženy,“ prohlásil.

Tchajwanská boxerka se od fanoušků své země těší ale z velké podpory. Při jejím semifinálovém boji ji řada z nich hlasitě podporovala. „Jü-tching, do toho!“ křičeli příznivci. Na centrálním dvorci Roland Garros, kde se boxerský turnaj koná, měla téměř domácí atmosféru.

Jü-tching zmínila, že boxu se věnuje již od útlého věku z důvodu toho, aby svoji matku ochránila před domácím násilím.

Teď může osmadvacetiletá boxerka veškeré úsilí zúročit ve finále a získat tak první olympijské zlato v kariéře. Zatím mezi její největší úspěchy patří vítězství na mistrovstvích světa v roce 2018 a 2022.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.