Hlavní obsah

Další Fuksův cíl? Za čtyři roky triumfovat v jiné kategorii a splnit zlatý sen i bratrovi

Obdivně si prohlíželi zlatou medaili, kterou Martin Fuksa jen před chvílí dostal na stupních vítězů. Dědeček Josef Fuksa si ji dokonce pověsil na krk a pak svému mladšímu vnukovi Petrovi řekl: „Třeba si ji tam taky jednou dáš a třeba už za čtyři roky.“ Právě to teď zřejmě bude největší výzva čerstvého olympijského vítěze, aby si zlatou jízdu „střihl“ ještě jednou za čtyři roky v Los Angeles, ovšem tentokrát v deblkánoi s bratrem Petrem.

Sen se stal skutečností. Troufnu si říct, že jsem byl dneska k neporažení, říká olympijský vítěz Martin FuksaVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Když slyšel část otázky, že Martin Fuksa díky olympijskému triumfu už vyhrál všechno, okamžitě jeho dědeček Josef skončil novinářům do řeči. „Pardon, nevyhrál všechno. Ještě nám zbývá C2.“

C2 je označení kategorie deblkánoe a už letos byl Fuksa se svým bratrem ve finále, skončili sedmí, jen 65 tisícin vteřiny od medaile. A starší z bratrského dua přiznával, že na rozdíl od konkurence tolik debl netrénují.

„Teď se ale dá říct, že mám na singla klid, že jsem dohrál kanoistiku do konce a čas vrátit to na sto procent své rodině. A třeba se právě zaměřit na toho debla. Nevím, kolik mám času, ale Los Angeles za čtyři roky je v pohodě,“ vyprávěl 31letý Martin Fuksa po svém vítězství. „Brácha je úplně skvělej. Finále jsme jeli bombasticky, bylo to vyrovnané. Tak debla ještě víc potrénujeme, splníme sen ještě jemu a jednou si něco pověsíme na krk i spolu.“

Nevylučuje to, že se i za čtyři roky Fuksa pustí do obhajoby v singlové kategorii. Koneckonců tento dvojboj bravurně zvládal i v Paříži a po čtyřech dnech závodění všem ve finále ujel o „parník“. „Někde jsem četl, že měl šetřit síly a neměl jezdit debla. Tak jste viděli, že víme, co děláme, a nikdy bychom neohrozili Máťovu medaili,“ říkal bratr Petr.

A společný útok na olympijskou medaili? „Sám si nejsem jistý, jestli na to někdy budu mít. Máťa byl odjakživa rychlý, já trénuju jako on a nejsem tak rychlý. Ale chtěl bych to s ním ještě jednou zažít na deblu a věřím, že se nám to může povést. Ve čtvrtek to nebylo daleko od medailového umístění, tak třeba v Los Angeles,“ míní Petr Fuksa.

Verdikt a plán udělají po návratu domů a všech oslavách.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.