Hlavní obsah

Drama na dráze. Diváky vyděsil kolaps Francouzky během závodu

Dva dny po hrozivém pádu Etiopana Lamechy Girmy, jenž skončil po kolizi na překážce v bezvědomí, se na Stade de France odehrávaly další dramatické scény. Tentokrát už během závodu museli zdravotníci narychlo zasahovat u Francouzky Alessie Zarbové.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Francouzka Alessia Zarbová skončila při závodě na 10 000 m v péči lékařů.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ O olympijské medaile na 10 000 metrů se bojovalo za velké vlhkosti po prudké přeháňce, která se nad stadionem přehnala. Dvaadvacetiletá Zarbová se propadala na poslední místo, metu sedmi kilometrů už proběhla s odstupem za soupeřkami.

Při průběhu před hlavní tribunou se ale zhruba po 25 minutách závodu náhle sesunula k zemi, totálně vyčerpaná. Zaplněné tribuny, které Zarbovou do té doby hlasitě podporovaly, rázem ztichly. K bezvládně ležící vytrvalkyni po chvilce doklusali dva zdravotníci, ale ihned gestikulovali směrem k dalším, že budou třeba nosítka, a o Francouzku se staralo pět lidí.

Z tribuny působil jejich zásah trochu zmatečně. Až po hlasitém upozornění diváků se jeden z přihlížejících zdravotníků posunul pryč z první dráhy, kde zrovna probíhaly vytrvalkyně. Při odnášení Zarbové si zase několikrát mezi sebou přendávali nosítka, než našli správný způsob, jak ji dopravit do zázemí.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Vytrvalkyně probíhají kolem Alessie Zarbové, o niž se starají zdravotníci.

Na další zprávy se dlouho čekalo, až pozdě večer rozhlasová stanice RMC tlumočila stanovisko francouzské výpravy, že Zarbová je opět při smyslech a na cestě k rekonvalescenci.

Francouzská vytrvalkyně, která studovala v americkém Oregonu, startovala na olympiádě poprvé. Bývalá triatlonistka, jejíž rodina vyniká spíše v pokeru, je bronzovou medailistkou z dorosteneckého mistrovství Evropy, do Paříže se kvalifikovala díky svým krosovým výsledkům.