Hlavní obsah

Paráda! Lezec Ondra na poslední chvíli zazářil, po polovině semifinále je pátý

Aktualizováno

To byly nervy! Český lezec Adam Ondra si to nejlepší schoval až na závěr boulderingové části olympijského semifinále. Na poslední stěně se dostal až ke konečnému chytu a zapsal parádních 25 bodů, což se povedlo jen jednomu ze dvanácti předchozích závodníků. Celkem získal Ondra skvělých 48,7 bodu a v průběžném pořadí je pátý. Čeká jej ještě středeční semifinále v lezení na obtížnost, v případě úspěchu pak páteční finále v dvojkombinaci disciplín.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Adam Ondra se v prvním semifinále umístil na 5. pozici.

Článek

Už v úvodu boulderingu to přitom vypadalo, že Ondra není od úspěchu daleko. Divákům se představil jako dvanáctý z dvacetičlenného startovního pole a na první stěně mu chyběl malý kousek k tomu, aby jako vůbec první zapsal 25 bodů za dosažení konečného chytu. Nakonec mu ale nadějný pokus nevyšel a Ondra získal 9,6 bodu.

Na dalším boulderu český reprezentant tak blízko k maximálnímu zisku nebyl, ale druhé zóny dosáhl bezpečně. Nakonec z toho opět bylo 9,6 bodu. Na třetím boulderu Ondrovi nevyšel náročný pokus o skok za hranu stěny a zakončil jej pouze se ziskem 4,7 bodu za dosažení první zóny.

Kombinace boulderingu a lezení na obtížnost na hrách v Paříži

Český lezec Adam Ondra se na olympiádě představí ve dvojkombinaci disciplín – bouldering a lezení na obtížnost. Dvacetičlenné startovní pole se v semifinále utkalo o osm postupových míst do bojů o medaile.

V boulderingu lezci čelí čtyřem stěnám, které předtím nesmějí vidět. V časovém limitu se musejí dostat co nejdále. Ideálním scénářem je dosažení konečného chytu, které je oceněno 25 body. Dílčí body lze získat za dolezení do dvou zón. První je oceněna pěti, druhá deseti body. Jedna desetina bodu se odečítá za každý neúspěšný pokus. Celkový výsledek v boulderingu je součtem zisku bodů z jednotlivých stěn, maximem je rovná stovka.

V lezení na obtížnost je cílem v určeném časovém limitu dolézt na vrchol stěny. Na stěně je určitým počtem bodů oceněno posledních čtyřicet chytů, jichž se lezci snaží dosáhnout. Každý chyt ze závěrečné desítky je za čtyři body, deset předcházejících za tři, deset ještě před nimi za dva a prvních deset ze závěrečné čtyřicítky za jeden. Maximem je tedy opět rovná stovka.

Semifinálový bouldering proběhl v pondělí, lezení na obtížnost přišlo na řadu ve středu. Body z obou disciplín se sčítají, osm lezců s nejvyššími zisky se probojuje do pátečního finále (10:15 bouldering, 12:35 lezení na obtížnost).

Velmi obtížně postavené bouldery dávaly světové elitě mezi lezci zabrat, Ondru nevyjímaje. I proto bylo jasné, že pokud čtvrtou stěnu vyleze celou, výrazně si tím v boulderingové části semifinále pomůže.

Jednatřicetiletý rodák z Brna si to nejlepší schoval na konec. Na čtvrtém boulderu velmi brzy vylezl do druhé zóny, dva pokusy o top mu těsně nevyšly. Rozhodl se tedy přezout, což se zpětně ukázalo jako famózní vyhodnocení situace.

Ondra se na čtvrtém boulderu vyšplhal na konečný chyt a vybojoval 25 bodů, které mohou mít v konečném zúčtování cenu zlata. Nebo minimálně postupu do finále. Před ním si ze dvanácti lezců čtvrtou stěnu podmanil pouze Francouz Sam Avezou. I na Ondrovi bylo znát, že mu spadl ohromný kámen ze srdce, a při letu dolů ze stěny svůj úspěch bouřlivě slavil.

Celkem se tak dostal na 48,7 bodu, což mu zaručilo průběžnou pátou příčku. Díky topu na čtvrtém boulderu má ale na sedmého Belgičana Hannese Van Duysena luxusní, téměř patnáctibodový náskok. Boulderingovou část semifinále ovládl se ziskem rovných 69 bodů Japonec Sorato Anraku.

Druhá část semifinále, tedy lezení na obtížnost, je na programu od středečních 10:00 hodin. Do finále jich postoupí osmička těch, kteří v kombinaci boulderingu a lezení na obtížnost získají nejvíce bodů. Maximum činí 200, rovnou stovku lze získat z každé z disciplín. To by ale například v boulderingu znamenalo dostat se na konec každé se stěn, což se rovná téměř utopickému scénáři.

Od 10:15 hodin začínají finálové bouldery, ve 12:35 hodin lezení na obtížnost.

Český reprezentant se letos představil ve dvou soutěžích, které kombinovaly bouldering a lezení na obtížnost. V květnu v Šanghaji i o měsíc později v Budapešti skončil třetí, přestože zejména v Maďarsku jej trápily bolesti v rameni.

Fotogalerie
XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Sportovní lezení:
Muži:
Kombinace - semifinále po boulderingu:
1. Anraku (Jap.) 69,0
...5. ONDRA (ČR) 48,7

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.